Maatregelen na nieuw incident bij Dupont

De gemeente Sliedrecht is maandagavond 10 oktober 2016 om 22:40 uur geïnformeerd door de provincie Zuid-Holland over een incident met formaldehyde dat heeft plaatsgevonden in de Delrin-fabriek van Dupont. Onder druk van de provincie zijn twee productielijnen van de Delrin-fabriek, door Dupont tot nader order stilgelegd.

Dupont heeft de gemeente rond middernacht op de hoogte gebracht van het incident. Dit is volgens de afspraak die gemaakt is tussen het college van B&W en de directies van Dupont en Chemours, die inhoudt dat zij de omliggende gemeenten na een incident direct op de hoogte brengen.

Er worden door de provincie nadere maatregelen richting Dupont genomen. Zo wordt het toezicht verscherpt en verzwaard en 'last onder dwangsom' opgelegd.

Voor de duidelijkheid: behalve dat het dezelfde stof (formaldehyde) betreft, lijkt dit incident qua omvang en reactie niet te vergelijken met het eerdere incident met formaldehyde in augustus. Dat betrof ruim 2700 kilo. Het incident van gisteren betreft voor zover we nu weten 1 kilo formaldehyde. Over de lekkage in augustus verwachten we overigens meer duidelijkheid te krijgen naar aanleiding van de vragen die we bedrijf en provincie hebben gesteld.