Aanvragen bloedtest PFOA/C8

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu biedt (oud)-inwoners van de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht de mogelijkheid om hun bloed te laten testen op de aanwezigheid van PFOA/C8. De vergoedingsregeling is het gevolg van een motie van de Tweede Kamer. Doel is om mogelijke ongerustheid bij (oud-)inwoners weg te nemen.

Het gaat in Sliedrecht (grofweg) om Baanhoek, de buurten Baanhoek-West en Werenbuurt en het gebied Benedenveer. In dit gebied is huis-aan-huis een brief bezorgd. De regeling is vrijwel gelijk aan de regeling in Sliedrecht van begin dit jaar. Iemand die eerder van de RIVM-steekproef of de Sliedrechtse regeling gebruik heeft gemaakt, komt niet aanmerking voor deze regeling.

Contourenkaartje PFOAWat zijn de voorwaarden?

Vanaf 23 oktober tot en met 20 december 2017 kunt u de vergoeding van de bloedtest bij de gemeente aanvragen. Als u aan de voorwaarden voldoet, vergoedt het ministerie van Infrastructuur en Milieu de kosten van de bloedtest. De voorwaarden voor de vergoeding zijn:

  • u heeft tussen 1 januari 1970 en 31 december 2012 minimaal één jaar in het blauwe gebied gewoond (zie kaartje); u klikt op het onderstaande kaartje voor de betreffende postcodes;
  • u bent niet uitgenodigd voor het steekproefonderzoek van het RIVM en u heeft niet deelgenomen aan de eerdere vergoedingsregeling van de gemeente Sliedrecht;
  • u kunt géén bloedtest laten uitvoeren via uw werkgever;
  • u vraagt de bloedtest aan tussen 23 oktober 2017 en 20 december 2017;
  • u laat de bloedtest uiterlijk 31 januari 2018 uitvoeren door Result Laboratorium.

Hoe vraag ik de vergoeding aan?

Vanaf maandag 23 oktober kunt u de bloedtest bij de gemeente aanvragen. Dit kan op de volgende drie manieren:  

Tijdens openingstijden van het gemeentekantoor van Sliedrecht kunt u het formulier ook komen invullen en daar eventueel hulp bij vragen.

Onze openingstijden zijn:

  • maandag, dinsdag en vrijdag: 09.00 – 12.00 uur
  • woensdag en donderdag: 14.00 – 19.30 uur

Alle aanvragen moeten uiterlijk maandag 20 december 2017 bij de gemeente binnen zijn. Binnen vijf werkdagen krijgt u een brief met het besluit van de gemeente. Als u voor vergoeding in aanmerking komt, krijgt u een formulier waarmee u naar het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Sliedrecht of Dordrecht of het Kruisgebouw in Papendrecht kunt. Neem naast het formulier ook een geldig identiteitsbewijs mee. Een afspraak maken is niet nodig.

Wat gebeurt er met de uitslag?

Het laboratorium stuurt de uitslag van de test naar u op. De rekening van de test stuurt zij direct naar de gemeente. De gemeente en het ministerie krijgen de uitslag van uw test niet.

Wel of geen bloedtest?

U bepaalt zelf of u de bloedtest laat doen. De gemeente en het ministerie van Infrastructuur en Milieu vinden het belangrijk dat (oud-)inwoners te weten kunnen komen wat de waarde van PFOA/C8 in hun bloed is. De gemeente en het ministerie dragen hiermee bij aan het wegnemen van mogelijke zorgen.

U kunt natuurlijk contact opnemen met de eigen huisarts om uw uitslag kenbaar te maken en of vragen te stellen. Meer informatie over PFOA/C8 en gezondheid vindt u op de website rivm.nl/pfoa of u kunt contact opnemen met de Dienst Gezondheid & Jeugd via (078) 77 08 500.

Voor de volledigheid: de bloedtest geeft alleen informatie over de hoeveelheid PFOA/C8 in uw bloed. Het zegt niets over uw gezondheid nu of in de toekomst. Ook is er geen behandeling mogelijk om de hoeveelheid PFOA in uw bloed te verlagen.
Via de website resultlaboratorium.nl/winkel vindt u meer informatie over de bloedtest.