Mogelijkheid bloedtest PFOA/C8 door motie Tweede Kamer

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu biedt (oud)-inwoners van de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht de mogelijkheid om hun bloed te laten testen op de aanwezigheid van PFOA/C8. De vergoedingsregeling is het gevolg van een motie van de Tweede Kamer. Doel is om mogelijke ongerustheid bij (oud-)inwoners weg te nemen. Het gaat om inwoners die in de periode tussen 1970 en 2012 minimaal een jaar in de directe omgeving van DuPont/Chemours (het zogeheten contourengebied van het RIVM) hebben gewoond.

Vanaf 23 oktober tot en met 20 november 2017 kunnen inwoners de vergoeding van de bloedtest bij de gemeente aanvragen. De voorwaarden en het aanvraagformulier zijn te vinden op de website van de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht of aan de balie van het gemeentekantoor in deze gemeenten. Als (oud-)inwoners in dit gebied al eerder gebruik gemaakt hebben van een andere regeling, dan komen zij niet in aanmerking voor deze regeling.

Aanvragen

Alle aanvragen moeten uiterlijk maandag 20 november 2017 bij de gemeente binnen zijn. Binnen vijf werkdagen krijgt de aanvrager een brief met het besluit van de gemeente. Als de vergoeding wordt toegekend, krijgt de aanvrager een formulier waarmee hij of zij naar het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht en Sliedrecht of naar het Kruisgebouw in Papendrecht kan gaan. Uiterlijk 22 december 2017 moet de bloedtest afgenomen zijn. Het laboratorium stuurt de uitslag van de test naar de deelnemer op. De gemeenten en het ministerie krijgen de uitslag van de test niet.