Sliedrecht biedt nieuwe bloedtests PFOA aan in 2019 en 2021

Het college van B&W van de gemeente Sliedrecht biedt (oud-)inwoners met een verhoogde PFOA-bloedwaarde in de toekomst nieuwe bloedtests aan. Dat heeft het college op 5 september besloten. Hiermee komt zij tegemoet aan de zorgen van (oud-)inwoners die een waarde hebben van minimaal 21 nanogram PFOA per milliliter bloed. Zij kunnen in 2019 en 2021 een nieuwe bloedtest laten doen op kosten van de gemeente Sliedrecht. De afgelopen weken zijn hierover afspraken gemaakt met Result Laboratorium, dat de bloedtests afneemt.

21 ng/ml is de gemiddelde maximale waarde die bij eerdere bevolkingsstudies in de EU is aangetroffen bij personen die géén bijzondere PFOA-blootstelling hebben gehad. Wethouder Hanny Visser: "Het RIVM heeft geen oorzakelijk verband aan kunnen tonen tussen PFOA in het bloed en gezondheidseffecten. Toch kunnen wij ons heel goed voorstellen dat een uitslag boven de 21 nanogram mensen ongerust maakt, zeker omdat er geen behandeling is die de PFOA-waarde in het bloed doet dalen. Die onrust willen we als college serieus nemen, door deze groep nieuwe bloedtests in 2019 en 2021 aan te bieden. Zo kunnen zij hopelijk bevestigd zien dat hun PFOA-bloedwaarde afneemt."

Aanmelden voor regeling

De regeling is bedoeld voor alle (oud-)inwoners van Sliedrecht met een PFOA-bloedwaarde van minimaal 21 ng/ml. Ze moeten meegedaan hebben aan de steekproef van het RIVM, de Sliedrechtse bloedproef na de motie van de gemeenteraad of de bloedproef die nog plaats gaat vinden na een motie van de Tweede Kamer. Binnenkort wordt bekend op welke manier zij zich aan kunnen melden voor deze regeling.

Rekening voor Chemours

Het college van B&W verhaalt de geschatte kosten van de nieuwe bloedtests op het bedrijf Chemours. Dat geldt ook voor de kosten die gemaakt zijn voor de 681 bloedtests die zijn afgenomen nadat de gemeenteraad daarom had gevraagd. De totale kosten hiervoor zijn 64.500 euro. Wethouder Visser: "Zoals de gemeenteraad heeft gevraagd en zoals ik heb beloofd, gaan we de rekening binnenkort bij Chemours afleveren. Ik vind dat de veroorzaker ook voor de kosten opdraaien."