Checktests PFOA bij waarde vanaf 21 ng/ml

Het college van B&W van de gemeente Sliedrecht biedt (oud-)inwoners met een verhoogde PFOA-bloedwaarde in de toekomst nieuwe bloedtests aan. Hiermee komt zij tegemoet aan de zorgen van (oud-)inwoners die een waarde hebben van minimaal 21 nanogram PFOA per milliliter bloed. Zij kunnen de komende jaren tweemaal een nieuwe bloedtest laten doen op kosten van de gemeente Sliedrecht.

De regeling is bedoeld voor alle (oud-)inwoners van Sliedrecht met een PFOA-bloedwaarde van 21 ng/ml of hoger. 21 ng/ml is de gemiddelde maximale waarde die bij eerdere bevolkingsstudies in de EU is aangetroffen bij personen die géén bijzondere PFOA-blootstelling hebben gehad.

Wethouder Hanny Visser: "Het RIVM heeft geen oorzakelijk verband aan kunnen tonen tussen PFOA in het bloed en gezondheidseffecten. Toch kunnen wij ons heel goed voorstellen dat een uitslag boven de 21 ng/ml mensen ongerust maakt, zeker omdat er geen behandeling is die de PFOA-waarde in het bloed doet dalen. Die onrust nemen we als college serieus door deze groep een nieuwe bloedtest aan te bieden. Zo kunnen zij hopelijk zien dat hun PFOA-bloedwaarde afneemt."

Aanmelden voor regeling

Wilt u in aanmerking komen voor deze regeling? Download het Formulier Vergoeding checkbloedtest PFOA Sliedrecht (pdf, 35 kB) voor vergoeding van de checktest en neem dit met een bewijs van uw uitslag mee naar Result Laboratorium.

Mocht u uw uitslag niet meer hebben of weten, neem dan contact op met Result Laboratorium via telefoonnummer (078) 654 15 32. Zij kunnen de uitslag voor u na gaan. Vervolgens gaat u met dit formulier naar een van de prikposten.

Komt u in aanmerking, dan kunt u zich de komende jaren (met een tussenperiode van een jaar) twee maal laten testen. De kosten worden door Result Laboratorium gefactureerd aan de gemeente Sliedrecht.

Aanmelden kan tot en met 31 mei 2018

Hierbij is rekening gehouden met de deelnemers aan de regeling van de Tweede Kamer voor vergoeding van de bloedtest PFOA.