Aanvullende veelgestelde vragen grond en wateronderzoek

Algemeen

  • Is het kraanwater ook onderzocht?
    In het grond en wateronderzoek is dit niet onderzocht. Drinkwaterbedrijven controleren namelijk zelf regelmatig het drinkwater (en dus het kraanwater). Uit informatie van de drinkwaterbedrijven blijkt dat het drinkwater van goede kwaliteit is en gewoon gebruikt kan worden.    
     
  • Wat is het verschil tussen het moestuingewasonderzoek en het grond en wateronderzoek?
    Bij het moestuingewasonderzoek hebben we PFAS gemeten in groenten en fruit en krijgen moestuinders een advies over het eten van groenten en fruit. Bij het grond en wateronderzoek hebben we het PFAS gemeten in grond onder de moestuinen, het water in sloten, regentonnen en grondwater en krijgt u advies hoe u uw groenten, fruit en planten het beste water kunt geven.    
     
  • Ik wil een moestuin beginnen / voedselbos planten, kan dat?
    Dat kan. Ons advies is om wel eerst goed onderzoek naar PFAS in de bodem en het grond – en oppervlaktewater te doen. OZHZ kan u hierbij adviseren over de uitvoering van het onderzoek en voor welke stoffen precies onderzoek moet worden gedaan. Zo weet u voor de start al hoe u de moestuin of het voedselbos moet gaan gebruiken.

Rode tuinen

  • Ik heb alleen bloemen en planten in mijn tuin staan. Kan ik die beter ook geen slootwater geven?
    U kunt planten en bloemen water geven met slootwater. U krijgt hierbij namelijk geen PFAS binnen. Heeft u een kruidentuin? Dan kunt u beter wel regen- of kraanwater gebruiken.    
     
  • Ik heb groenten en fruit in bakken met nieuwe grond. Deze heb ik altijd water gegeven met slootwater. Wat nu?
    Het advies is om geen slootwater te gebruiken vanaf nu.    
     
  • Wat als mijn huisdier uit de sloot drinkt?
    We hebben geen onderzoek gedaan naar de effecten van PFAS als huisdieren dat binnenkrijgen. Daar kunnen we dus niets over zeggen.

Oranje tuinen

  • Mijn moestuin ligt in cluster B-P in Papendrecht. In het advies staat dat ik slootwater moet af wisselen met regenwater. Hoe vaak moet ik afwisselen?
    U kunt het beste zoveel mogelijk regen- of kraanwater gebruiken. In het slootwater zitten namelijk verhoogde concentraties PFAS. Is het regenwater op? Dan kunt u slootwater gebruiken. Maar gebruik weer regenwater als dit is aangevuld. U kunt sowieso altijd kraanwater gebruiken.    
     
  • Ik heb in mijn moestuin altijd water gegeven met slootwater. Nu is het advies om dit af te wisselen met regenwater. Wat nu?
    Het advies is om vanaf nu regenwater en kraanwater te gebruiken en het gebruik van slootwater te beperken.    
     
  • Het advies in cluster B-P in Papendrecht is om niet te vaak slootwater te gebruiken. Wat is niet vaak?
    U kunt het beste regen- of kraanwater gebruiken. In het slootwater zitten namelijk verhoogde concentraties PFAS. Is het regenwater op? Dan kunt u slootwater gebruiken. Maar gebruik weer regenwater als dit is aangevuld. U kunt sowieso altijd kraanwater gebruiken.    
     
  • Wat moet ik doen als ik een gewone tuin heb in het rode gebied of cluster B-P waar ik een paar groenten/ fruitplanten heb?
    Het advies is dan om die planten regen- of kraanwater te geven. Planten en bomen die niet gegeten worden, kunnen gewoon slootwater krijgen.