Proef chemisch DNA woninginbraken

Het aantal auto-inbraken in Sliedrecht daalde de laatste drie maanden van 2017 opnieuw fors. Deze daling lijkt opnieuw te danken aan het donkere dagen offensief en de inzet van chemisch DNA op auto-inbraken vanaf eind september 2017. Vanwege de goede resultaten met chemisch DNA op auto-inbraken stellen gemeente en politie chemisch DNA bij wijze van proef nu tegen woninginbraken beschikbaar. De proef start voor bewoners in de wijk Oost, ten oosten van De Horst, Burg. Van Hofwegensingel en Leeuweriksingel. Vanaf heden is er een zogenaamde woningkit voor een bedrag van € 15,- verkrijgbaar.

Burgemeester Bram van Hemmen: "chemisch DNA is succesvol gebleken bij auto-inbraken. We breiden nu uit met een proef tegen woninginbraken in de wijk Oost"

Een woningkit bevat onder andere chemisch DNA waarmee het voor dieven onaantrekkelijk wordt om te stelen en vervolgens door te verkopen. Met chemisch DNA kunnen bewoners waardevolle spullen in hun woning (zoals een televisie, audio-apparatuur, computers, telefoons, etc.) bewerken met een doorzichtige vloeistof met een unieke DNA-code. Deze code kan worden gescand en leidt altijd naar de rechtmatige eigenaar.

De proef met chemisch DNA geldt voor de wijk Oost, het gebied ten oosten van De Horst, Burg. Van Hofwegensingel en Leeuweriksingel. Via de website www.sdna.nl kunnen bewoners een woningkit bestellen. Door gebruik van de actiecode SLDT30A18 betalen inwoners slechts 15 euro in plaats van 89,25 euro. De gemeente Sliedrecht betaalt het resterende bedrag. Er zijn een beperkt aantal woningkits beschikbaar. Hiervoor geldt: op is op.

Blijf weg

Burgemeester Van Hemmen: "We zijn ervan overtuigd dat we regelmatig aandacht moeten blijven geven aan onze inzet op veiligheid in Sliedrecht. Dat doen we onder andere met de inzet van chemisch DNA, de inzet van Buurttoezicht en WhatsApp-groepen. Alles bij elkaar geven we daarmee een helder signaal af aan het dievengilde: blijf weg uit Sliedrecht! Dat we nu aandacht besteden aan het voorkomen van auto-inbraken én woninginbraken is een mooie en noodzakelijke volgende stap. Alleen met elkaar houden we Sliedrecht veilig".

Situatie verdacht! Aan 112 gedacht?

Met de actie voor woningkits geeft de gemeente Sliedrecht een vervolg op het 'Donkere Dagen Offensief'. Op het moment dat de klok een uur terug is gegaan en het langer donker is, grijpen criminelen vaker hun kans. Met het Donkere Dagen Offensief willen gemeente en politie inwoners ervan bewust maken wat zij kunnen doen om dit te voorkomen. De slogan dit jaar is 'Situatie verdacht! Aan 112 gedacht?'. Ook bij verdachte situaties rond auto-inbraken en woninginbraken is het altijd raadzaam om direct 112 te bellen.