Snelfietsroute

Snelfietsroute Beneden Merwederoute als alternatief voor A15

De snelfietsroute ‘Beneden Merwederoute’ is klaar. Tussen Alblasserdam, Papendrecht en Sliedrecht ligt nu een aantrekkelijke fietsroute als alternatief voor woon-werkverkeer over de A15. Staatssecretaris Van Veldhoven, gedeputeerde Vermeulen en de vier betrokken wethouders namen de Beneden Merwederoute op donderdag 22 februari officieel in gebruik met de onthulling van één van de nieuwe informatieborden langs de route.

Op de A15 is het ter hoogte van Alblasserdam, Papendrecht en Sliedrecht vaak erg druk. Veel forenzen gebruiken slechts een kort stukje van de snelweg voor hun woon-werkverkeer. Voor hen is er nu een aantrekkelijk alternatief: de Beneden Merwederoute, een aantrekkelijke fietsroute waarover je vlot en veilig van A naar B kan. Op donderdag 22 februari is de route feestelijk in gebruik genomen door staatssecretaris Van Veldhoven, gedeputeerde Vermeulen en de vier betrokken wethouders Kraijo (Alblasserdam), Hoogland (Papendrecht), Dijkstra (Sliedrecht) en Van der Linden (Dordrecht).

De ideale fietsweg

Staatssecretaris Van Veldhoven is enthousiast over de snelfietsroute: “Met een paar simpele maatregelen kunnen we fietsgebruik verder stimuleren. De Beneden Merwederoute is een mooi voorbeeld van een ideale fietsweg. Hij is geasfalteerd, breed en een duidelijke bewegwijzering. Zo’n snelfietsroute is ook zeer geschikt voor e-bikers die wat verder weg van hun werk wonen. Ik doe aan werkgevers de oproep om bijvoorbeeld via regelingen het fietsen van hun medewerkers te stimuleren. Fietsen is behalve snel en schoon ook gezond. Medewerkers die fietsen zijn niet alleen gemiddeld gezonder maar dragen ook bij aan minder luchtvervuiling en daarmee aan de gezondheid van anderen.”

Bereikbaarheid van de regio

De Beneden Merwederoute dient ook nog een ander doel, benadrukt gedeputeerde Vermeulen. “Als er meer mensen fietsen naar hun werk, houden we de weg open voor hen die geen alternatief hebben, bijvoorbeeld omdat ze bedrijven bevoorraden. Meer fietsers zorgt voor een betere bereikbaarheid van de regio.” Dat de Beneden Merwederoute aansluit op OV-knooppunten zoals de Waterbus of de MerwedeLingelijn (die binnenkort onderdeel wordt van R-Net) helpt ook, weet Vermeulen. “Dat maakt het aantrekkelijk om een deel van je route met de fiets te doen, waarna je overstapt op het openbaar vervoer.”

Regionale samenwerking

De Beneden Merwederoute is gerealiseerd door een goede samenwerking tussen het ministerie van IenW, provincie Zuid-Holland, de gemeenten Papendrecht, Sliedrecht, Alblasserdam en Dordrecht, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, het waterschap Rivierenland en de Verkeersonderneming. Wethouder Sliedrecht, Aldrik Dijkstra is erg trots op het resultaat. "Mooi om te zien wat we door samen te werken met omliggende gemeenten hebben gerealiseerd. We hebben een versterking gemaakt tussen trein en bus aan de ene kant en de fiets aan de andere kant. Daarnaast geven we aandacht aan voor- en natransport bijvoorbeeld door fietsparkeervoorzieningen te verbeteren om het reizen met het openbaar vervoer voor meer mensen aantrekkelijk te maken."

Snelfietsroute Beneden Merwederoute als alternatief voor A15