Inentingen tegen meningokokkenziekte

Alle Sliedrechtse jongeren, geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004, hebben een oproep gehad om zich te laten inenten tegen meningokokken. De entingen vinden plaats van 13.30 – 16.00 uur in De Bron, Maasstraat 1 in Hardinxveld-Giessendam.

Inentingen tegen meningokokkenziekteSinds 2015 is er een toename van mensen die ziek worden van meningokokken W. De kans om meningokokken W op te lopen is momenteel gelukkig klein. De toename is echter dusdanig dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een vaccinatie invoert om een uitbraak te voorkomen.

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Het is een besmettelijke bacterie die zich via hoesten, niezen en zoenen makkelijk kan verspreiden. Deze bacterie kan ernstige ziektebeelden veroorzaken, zoals bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. Dit zijn ernstige ziekten waar je de rest van je leven klachten aan kunt overhouden. RIVM start met een vaccinatie die jongeren beschermt tegen de typen A, C, W en Y.

Voor wie?

Rivas Zorggroep verzorgt in november de vaccinaties tegen meningokokken. Jongeren die geboren zijn in de periode 1 mei 2004 en 31 december 2004 ontvangen hiervoor een oproep van RIVM. In 2019 worden zo'n 650.000 jongeren extra opgeroepen om zich te laten inenten. Het gaat om alle jongeren tussen de 14 en 18 jaar die geboren zijn na 1 januari 2001 en voor mei 2004. Door deze groep te vaccineren, verwacht RIVM een besmetting op grote schaal te voorkomen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen, neem dan contact op met vaccinaties@rivas.nl of bel Rivas Zorglijn 0900 – 8440. Meer informatie over de vaccins en het volledig vaccinatieschema zijn te vinden op www.rivas.nl/vaccinaties.