Sliedrecht pakt vuurwerkoverlast aan

De gemeente Sliedrecht neemt dit jaar extra maatregelen tegen vuurwerkoverlast. Vier teams gaan in de maanden november, december en januari de straat op om te handhaven.

De teams bestaan uit wijkagenten, bijzondere opsporingsambtenaren, beveiligingsmedewerkers en vrijwilligers van buurtpreventie Sliedrecht. Zij maken gebruik van de informatie van het vuurwerkdetectiesysteem, dat ook dit jaar weer is aangezet.

Vuurwerkdetectiesysteem

Het vuurwerkdetectiesysteem werkt als volgt: binnen een gebied van twee vierkante kilometer staan vijf detectiepalen. De apparatuur aan die palen meet hoe hard de knallen zijn en waar ze precies vandaan komen.

Ingrijpen

Op basis van die informatie kunnen de handhavers direct ingrijpen. Daarbij is er specifiek aandacht voor de plekken waar de overlast het grootst is. Met name ouderen ervaren veel overlast door het geknal. Daarom gaan de teams extra controleren in de gebieden waar veel ouderen wonen.

Steeds hardere knallen

Het vuurwerkdetectiesysteem heeft vorig jaar bijna duizend knallen geregistreerd buiten de periode dat het wettelijk is toegestaan om vuurwerk af te steken. In minimaal de helft van de registraties gaat het om illegaal vuurwerk. Ook blijkt dat het om steeds hardere knallen gaat, soms zelfs richting de 200 decibel. Ter vergelijking: de pijngrens van het menselijk oor ligt tussen de 130 en 140 decibel.

De knallen zorgen voor overlast bij mens en dier en veroorzaken veel onrust in Sliedrecht. De gemeente Sliedrecht wil jongeren daarom bewust maken van de overlast die het knalvuurwerk geeft en de straffen die er staan op het afsteken van illegaal vuurwerk.

#VeiligSliedrecht

Dat gebeurt onder meer met berichten en filmpjes op Instagram, Facebook en Twitter. De berichten op social media worden geplaatst met de vermelding #VeiligSliedrecht. Ook biedt Bureau Halt vuurwerklessen aan bij de basisscholen in Sliedrecht.

#VeiligSliedrecht