Politie en gemeente plaatsen hennepcontainer

Wie met eigen ogen een hennepkwekerij wil zien, kan op woensdag 17 oktober terecht op het Burgemeester Winklerplein in Sliedrecht. De gemeente en de politie plaatsen daar dan een zogenoemde hennepcontainer. Daarmee willen ze mensen wijzen op de gevaren en laten zien hoe de overheid optreedt tegen hennepkwekerijen.

Burgemeester Bram van Hemmen: ,,In de container krijgen mensen letterlijk te zien hoe zo’n kwekerij eruit ziet. Het is natuurlijk niet om uit te leggen hoe een kwekerij moet worden opgezet. De brand in de Burgemeester Ypeijstraat in november 2017 heeft laten zien hoe gevaarlijk de teelt van hennep is. De hennepcontainer is vooral bedoeld om de gevaren te laten zien, want ook jouw buren kunnen een hennepkwekerij hebben. Het geeft een goed beeld van hoe zo’n kwekerij er uit kan zien".

Gevaren

Veel mensen zijn zich niet bewust van de gevaren van een hennepkwekerij. Henneptelers moeten er stroom voor aftappen en daarbij nemen ze allerlei risico's. Het komt regelmatig voor dat daardoor brand uitbreekt. De bewustwording zit ook in de geur die een hennepkwekerij met zich meebrengt. Het gebeurt dat mensen al maanden een vreemde geur ruiken voordat ze de politie bellen. Dan blijkt vaak dat een hennepkwekerij de oorzaak is.

Om de kwekerij in de container zo echt mogelijk te laten lijken, staan er echte hennepplanten in. Daar is toestemming voor gegeven. Het zijn planten die recent bij een inval in beslag zijn genomen. De container staat tijdens de weekmarkt op woensdag 17 oktober vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur op het Burgemeester Winklerplein.

De politie, de gemeente, netbeheerder Stedin en Tablis Wonen zijn aanwezig om voorlichting te geven bij de hennepcontainer. Zij leggen uit hoe mensen proberen een kwekerij te verbergen. Ook krijgen mensen tips hoe ze kunnen helpen bij het oprollen van een kwekerij.

Hennepcontainer