Sliedrecht eert zijn helden

"U bent een bijzondere groep mensen in ons dorp. Ik ben trots op u!" Met die woorden gaf burgemeester Bram van Hemmen zaterdag het startschot voor de jaarlijkse Veteranendag, waarbij de gemeente enkele tientallen helden uit Sliedrecht in het zonnetje heeft gezet.

In zijn toespraak onderstreepte de burgemeester het belang van de jaarlijkse Veteranendag: " We kunnen en mogen uw daden niet vergeten. Uw verhalen moeten verteld blijven worden." Na zijn toespraak volgden twee minuten stilte waarna de aanwezigen staande twee coupletten van het Wilhelmus hebben gezongen.

De 31-jarige Sander Schipper uit Sliedrecht was eerder dit jaar 4,5 maand op missie in Mali. Hij vertelde aan de aanwezige veteranen hoe het Nederlandse leger op dit moment een bijdrage levert aan de vrede in het Afrikaanse land.

Bij het concert 'Tour of Duty' van de Fanfare 'Bereden Wapens' van de Koninklijke Landmacht kwamen ook verhalen van andere militairen aan bod. Zij vertelden over hun missies in andere delen van de wereld en hun verhalen werden muzikaal omlijst met nummers als 'Paint it Black', 'Fields of Gold' en 'Ramona'. In een videotoespraak dankte generaal buiten dienst Peter van Uhm de veteranen voor hun inzet: "Alle veteranen mogen trots zijn op hun daden. Zij zijn onze helden."

Vlnr: Arie van den Heuvel, Burgemeester Bram van Hemmen, Jan Lagewaard en Leen Spruijt

Foto: vlnr: Arie van den Heuvel, Burgemeester Bram van Hemmen, Jan Lagewaard en Leen Spruijt