Live-uitzending NOS Dodenherdenking

De dodenherdenking in Sliedrecht krijgt dit jaar een prominente plek in de uitzending van de Nationale Dodenherdenking op NPO 1. De NOS zendt de herdenking op de Dam in Amsterdam ieder jaar live uit. Daarbij wordt ook altijd op een herdenking in een andere plek ingezoomd. Dit jaar is dat Sliedrecht.

Journaalpresentator Annechien Steenhuizen verzorgt de presentatie vanuit Sliedrecht. Tijdens de uitzending, die om 18.45 uur begint, schakelt de NOS drie keer naar ons dorp. De eerste keer aan de kop van de uitzending. De tweede keer voert Annechien Steenhuizen een gesprek met historici over de Merwedegijzelaars.

Aan het einde van de uitzending, tegen 20.30 uur, laat de NOS een samenvatting zien van de dodenherdenking in Sliedrecht. Daarbij zal onder meer aandacht zijn voor de stille tocht in Sliedrecht, gedichten die leerlingen van basisschool De Wilgen en het Griendencollege voorlezen en de speech die burgemeester Bram van Hemmen uitspreekt.

De NOS heeft voor Sliedrecht gekozen omdat na afloop van de Nationale Dodenherdenking op NPO 2 de documentaire 'De Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders' is te zien. 

De Merwederazzia was een reactie van de Duitse bezetter op de dood van twee landwachten bij de Helsluis bij een hinderlaag door het verzet. Die hinderlaag was op zijn beurt ook een vergelding: voor de dood van een bakker die zonder aanleiding door een landwacht onder vuur was genomen.

In de documentaire komt de zoon van de vermoorde bakker aan het woord en twee van de mannen die werden opgepakt bij de razzia in Sliedrecht. Eén van hen werd vanuit kamp Amersfoort vrijgelaten, de ander kwam terecht in het oosten van Duitsland, waar hij onder erbarmelijke omstandigheden dwangarbeid moest verrichten. Met de dochters van een andere dwangarbeider wordt de plek bezocht waar haar vader te werk werd gesteld: een ondergrondse fabriek voor vliegtuigonderdelen.

Bij de razzia werden 589 mannen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar opgepakt. Die zijn bijna allemaal naar Kamp Amersfoort gestuurd. Zes weken later werd een deel vrijgelaten. De anderen werden naar werkkampen in Duitsland gestuurd. Velen hiervan zijn niet meer teruggekomen.

Nationale Dodenherdenking

  • Zaterdag 4 mei, 18.45 – 20.25 uur, NPO 1

De Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders

  • Zaterdag 4 mei, 20.30-21.00 uur, NPO 2