Overdracht Cross-line monument

Op donderdag 18 april vond de 34e officiële overdracht plaats van het Cross-line monument op het Albrechtplein. De Henri Dunantschool droeg officieel de adoptie van het oorlogsmonument over aan de volgende groep van deze school.

De bedoeling van de adoptie is leerlingen vertrouwd te maken met de ontstaansgeschiedenis van het monument. Zo leren zij waarom ‘hij of zij’ bereid was zijn of haar leven in de waagschaal te stellen voor het verkrijgen van vrijheid. Ook wordt op deze manier meer inzicht gegeven in het begrip ‘vrijheid’. De adoptietaak loopt één jaar, waarna de taak weer wordt overgedragen aan de volgende groep van de school.

Historie monument

Het Cross-line monument is geplaatst om het werk van de Sliedrechtse crossers en de verzetsgroepen als levende herinnering te houden. De crossline heeft een belangrijke rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Er was in de jaren 1944/45 een route tussen Sliedrecht en Lage Zwaluwe waarlangs mensen, medicijnen en informatie werden vervoerd. De crossers voeren met kano's en roeiboten onder het oog van de Duitsers en waagden hun leven voor de vrijheid van ons land. Het plein waarop het monument staat, het Albrechtplein, is genoemd naar de illegale verzetsgroep "Albrecht" waarvan het crossingswerk 1944/45 tussen bezet en bevrijd gebied deel uitmaakte. De kunstenaar van het monument is Hans Bayens.