Niet in het riool!

Een goed werkend riool is belangrijk voor ieders gezondheid. Afvalwater in het riool wordt gezuiverd, zodat het weer schoon terug kan in de natuur. Daarom moeten we het riool samen zo schoon mogelijk houden. U kunt hier heel eenvoudig bij helpen door het riool alleen te gebruiken waarvoor het bedoeld is.

nietinhetriool.nlDoekjes horen in de prullenbak

"We treffen nog regelmatig dingen aan in het riool die er niet horen", zegt wethouder Ton Spek. "Bijvoorbeeld schoonmaak- en billendoekjes. Als je deze door de wc spoelt, komen ze in het riool terecht waar ze verstoppingen veroorzaken. Het kost veel tijd om zo'n verstopping op te lossen. Dat is jammer. Natuurlijk zijn die doekjes hartstikke handig, maar gooi ze na gebruik gewoon in de prullenbak." Ook (frituur)vet en olie zorgen voor verstoppingen in het riool. Giet deze dus nooit door de gootsteen of het toilet. Ton Spek heeft een handige tip voor de olie die overblijft van de kerstfondue en de oliebollen: "Giet het vet terug in een plastic pak of leeg melkpak. Dan kan het zo in de vetrecyclecontainer."

Verf en medicijnen

Verfresten, chemicaliën en medicijnen mogen ook niet in het riool. Deze stoffen verstoren het waterzuiveringsproces. Voor verf en chemicaliën geldt: doe ze in de chemobak. Oude medicijnen kunt u afgeven bij de apotheek.

Kijk voor meer informatie en tips op www.nietinhetriool.nl.