Oproep vaccinatie meningokokken

Sinds 2015 is er een toename van het aantal mensen dat ziek wordt van meningokokken W. De kans om meningokokken W op te lopen is momenteel gelukkig klein. Om verdere toename te voorkomen, heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een extra vaccinatie ingevoerd. Jongeren worden in april, mei en juni opgeroepen om zich te laten vaccineren om een uitbraak van meningokokken W tegen te gaan.

Meningokokkenziekte is de verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Het is een besmettelijke bacterie die zich via hoesten, niezen en zoenen makkelijk kan verspreiden. Deze bacterie kan ernstige ziekten veroorzaken zoals bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. Dit zijn ernstige ziekten waar je de rest van je leven klachten aan kunt overhouden. Je kunt er zelfs aan overlijden.

Vaccineren

RIVM is gestart met een vaccinatie om jongeren te beschermen tegen de typen A, C, W en Y van meningokokken. Met deze prik kan besmetting voorkomen worden. Je beschermt niet alleen jezelf met een vaccinatie. Door een grote groep te vaccineren, komt een ziekte minder voor en wordt iedereen beschermd tegen deze ziekte.

Voor wie?

Sliedrechtse jongeren die geboren zijn in 2001, 2002 en in de periode 1 januari tot en met 30 april 2004 ontvangen een oproep van RIVM om zich op woensdag 3 april tussen 13.00 en 16.00 uur te laten vaccineren in De Lockhorst. Jongeren die geboren zijn in de periode 1 mei tot en met 31 december 2004 hebben zich in het najaar van 2018 kunnen laten vaccineren. Jongeren die geboren zijn in 2003 en 2005 worden opgeroepen om zich op maandag 3 juni tussen 12.30 en 16.00 uur te laten inenten in De Lockhorst. Door een grote groep jongeren te vaccineren, verwacht RIVM een besmetting op grote schaal te voorkomen.

Informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen, neem dan contact op via vaccinaties@rivas.nl of bel Rivas Zorglijn 0900 – 8440. Meer informatie over de vaccinatie en het vaccinatieschema zijn te vinden op www.rivas.nl/vaccinaties.