Herdenking Linie-Crossers op 16 november

Met een grote herdenking staat Sliedrecht op zaterdag 16 november stil bij de heldendaden van de Linie-Crossers. Het is 75 jaar geleden dat deze dappere verzetsstrijders De Merwede overstaken om militaire berichten, medicijnen, vluchtelingen, wapens en voedsel over te brengen. De herdenking is opgezet door Stichting Linie-Crossers.

Crossers op rivier

De herdenking begint met een bijeenkomst in het Oude Raadhuis in Sliedrecht voor nabestaanden, oud-commando's en andere betrokkenen. Historicus Jelle Simons geeft een lezing en hij vertelt over het boek dat hij schrijft over de Linie-Crossers. Dat boek verschijnt medio 2020.

Na deze bijeenkomst gaan de genodigden in optocht naar het Albrechtplein in Sliedrecht. De optocht wordt geleid door een korps doedelzakblazers en een aantal oude legervoertuigen. Geïnteresseerden kunnen aansluiten bij de optocht. Bij het Albrechtplein staat het monument ter nagedachtenis aan de Linie-Crossers. Hier zal een kranslegging gedaan worden en een moment van stilte zijn.

Spectaculaire 'fly-by'

Vervolgens verplaatst de optocht zich via de Adriaan Volkerssingel, de Merwestraat en de Kerkbuurt naar de Molendijk. Daar vindt de officiële opening plaats van de herdenkingsruimte in De Wilgenhorst. Als het weer het toelaat, zullen tussen 15.40 en 15.50 uur oude vliegtuigen tijdens de opening een spectaculaire 'fly-by' verrichten.

De Wilgenhorst

De Wilgenhorst

De Linie-Crossers gebruikten een netwerk van ‘safehouses’ dat bestond uit boerderijen, kroegen en woonhuizen. Eén van de belangrijkste gebouwen was het woonhuis waar familie Van Gool woonde: ‘De Wilgenhorst’ in Sliedrecht (Molendijk 16). Door de ligging op steenworp afstand van de Merwede en de ruime kelder was dit pand ideaal gelegen om te dienen als begin- en eindpunt van de crossline Sliedrecht-Lage Zwaluwe en terug.

Herdenkingsruimte

Gedurende de laatste maanden van de Tweede Wereld Oorlog was het dan ook een komen en gaan van koeriersters en verzetsmensen die van de crossline gebruik moesten maken. Dit gebouw zal dan ook een grote rol spelen tijdens de herdenkingsdag. In de afgelopen periode is er in de kelder van De Wilgenhorst gewerkt aan een herdenkingsruimte. In deze kelder is een gedeelte van de Biesbosch in scene gezet én worden afbeeldingen en bezittingen van de 21 Linie-Crossers tentoongesteld. De opening van deze herdenkingsruimte zal een onderdeel zijn van de herdenkingsdag op 16 november 2019.

Gedecoreerde crossers

Stichting de Linie-Crossers

Geen van de Linie-Crossers is nog in leven. Twee Linie-Crossers werden gearresteerd en eindigden voor het vuurpeloton, vijf dagen voor het einde van de oorlog. In 2015 overleed de laatste van deze 21 mannen. Stichting Linie-Crossers Sliedrecht houdt de herinnering aan deze oorlogshelden graag in leven door jaarlijks met de Sliedrechtse scholen de activiteiten van de crossers te gedenken bij het monument dat geplaatst is aan het Albrechtplein in Sliedrecht. Dit jaar, 75 jaar later, is de stichting ook de organisator van deze speciale herdenkingsdag waarbij Sliedrecht stilstaat bij de heldendaden van de Linie-Crossers.

Programma zaterdag 16 november

14.00 uur:                  
Vertrek optocht vanaf het Oude Raadhuis Sliedrecht

14.15 uur:                  
Ceremonie Albrechtplein, monument Linie-Crossers

14.45 – 15.30 uur:
Verplaatsing optocht van Albrechtplein naar De Wilgenhorst (Molendijk 16)

15.45 uur:                 
Onthulling en opening herdenkingsruimte Linie-Crossers