Geboorteaangifte kan nu ook digitaal

Kersverse ouders kunnen nu ook digitaal de geboorte van hun kind aangeven. Dit kan vanaf dinsdag 31 maart via het digitale geboorteloket van de gemeenten Dordrecht, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Sliedrecht, Zwijndrecht. Vanaf 6 april kunnen ouders digitaal aangeven in de gemeenten Hardinxveld-Giessendam en Papendrecht.

Ouders moeten binnen drie dagen na de geboorte aangifte doen in de gemeente waar hun kind is geboren. Dat gaat nu ook vanuit huis en dat is in deze tijden van sociale afstand wel zo fijn. Het digitale geboorteloket is 24 uur per dag open en te vinden op de geboorteaangifte-pagina op de gemeentelijke websites.

Ouders kunnen alleen digitaal geboorteaangifte doen als één van beide ouders de Nederlandse nationaliteit heeft en beide ouders in dezelfde gemeente wonen. Daarnaast is een geboorteverklaring van een arts of verloskundige nodig. Inloggen gaat via DigiD van één van de ouders. Als er sprake is van erkenning vooraf, dan is er ook een akte van erkenning nodig.

In alle andere gevallen moet er persoonlijk aangifte worden gedaan op het gemeentehuis of stadskantoor. Let op: vanwege het coronavirus zijn de gemeenten beperkt open. Kijk op de websites voor de actuele openingstijden.