Thuis groenten kweken met moestuinlessen van NME De Hooizolder

Afgelopen vrijdag kreeg de leerkracht van groep 5 van de Ronald Dahlschool de eerste aangepaste moestuin-les van NME De Hooizolder. Samen met de Sociale moestuin Sliedrecht heeft het Natuur- en Milieu Educatiecentrum lessen ontwikkeld, waarmee leerlingen thuis groenten kunnen kweken.

Bijvoorbeeld op het balkon of in de tuin, in emmers, petflesjes, eierdozen of melkpakken. De Sociale moestuin levert de grond, emmertjes (gesponsord door Karwei) en biologische zaden.

Creatieve oplossing

Elk jaar geeft NME De Hooizolder in de Sociale moestuin praktijklessen aan basisscholen. Leerlingen leren dan hoe ze in hun eigen schooltuintje groenten kunnen kweken. Dit jaar waren de leerlingen uit groep 5 van de Roald Dahlschool en de Anne de Vriesschool aan de beurt. Helaas gaat dit niet door vanwege de coronamaatregelen. Samen met de Sociale moestuin is het NME op zoek gegaan naar een oplossing.

Moestuintje thuis

Zo ontstond het idee van thuis tuinieren in je eigen moestuintje. Het NME heeft dit verder uitgewerkt en de lessen aangepast. Met beide scholen zijn hierover afspraken gemaakt. De leerlingen mogen op school de materialen voor de moestuin-les ophalen, tijdens hun contactmomenten met de leerkracht. En daarna gaan ze thuis aan de slag. Met een stappenplan, filmpjes en foto’s leren de leerlingen hoe ze zelf groenten kunnen zaaien, planten en verzorgen. De leerlingen krijgen zeven 'thuis-moestuinlessen'. In deze eerste les leren zij aardappelen poten in een emmer en tuinbonen zaaien in een petfles.
Zelfs over een aangepast oogstfeest wordt nagedacht. Want het is natuurlijk de bedoeling dat de leerlingen in juli hun thuis gezaaide groenten proeven in lekkere gerechtjes!

aangepaste moestuin-les