Vaccinatie meningokokken vanaf 20 april

Sliedrechtse jongeren die dit jaar 14 worden, krijgen binnenkort een uitnodiging van Jong JGZ voor de vaccinatie meningokokken ACWY.

Vanaf 20 april houdt Jong JGZ een vaccinatiecampagne voor jongeren die geboren zijn in 2006. Op advies van het RIVM gebeurt dit op korte termijn. Want meningokokken W gaat nog steeds rond in Nederland. Deze bacterie kan een ernstige ziekte veroorzaken. Je kunt er zelfs hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging van krijgen.

Vaccinatie en corona

Er zijn verschillende typen meningkokken. Vaccinatie tegen meningokokken C is al sinds 2002 onderdeel van het Rijksvaccinatieprogamma. Sinds 2018 is dit een combinatievaccin voor A, C, W en Y. Ook jongeren van 14 jaar krijgen dit combinatievaccin aangeboden. Normaal gebeurt dit in groepen. Maar om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, gaat het vaccineren nu kleinschalig op consultatiebureaus. Jongeren krijgen een uitnodiging thuisgestuurd. Hierin staan nog meer voorzorgsmaatregelen tegen corona. Bijvoorbeeld over 1,5 meter afstand houden. En dat je thuis moet blijven als je bijvoorbeeld koorts hebt of verkouden bent.

Kijk voor meer informatie over de vaccinatiecampagne meningokokken op www.jongjgz.nl/vaccinaties.

Vaccinatie