Verkeerd stoken geeft extra overlast

Een brandend haardvuurtje: veel mensen vinden het gezellig. Helaas is de rook ongezond voor de omgeving. Uit onderzoek blijkt dat 2 van de 3 houtstokers rekening willen houden met de buren als die last hebben van de rook. Ze willen de open haard of houtkachel dan bijvoorbeeld minder vaak aan doen. Bekijk de infographic hoe u minder ongezond kan stoken.

Houtkachel of open haard: tips voor minder rook en geur

Wilt u rekening houden met uw buren? Laat de open haard of houtkachel dan uit als het windstil of mistig is. Steekt u toch een keer de haard aan? Bij het verbranden van hout komen fijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht. Dat is voor iedereen ongezond, maar kinderen, ouderen en mensen met een longziekte hebben er extra last van. Bovendien is het niet klimaatbewust om uw huis te verwarmen met een open haard of houtkachel: bij het verbranden komt CO2 vrij en een groot deel van de warmte vliegt via de schoorsteen naar buiten.

Met een goed gesprek en simpele maatregelen om minder schadelijk te stoken kunt u ervoor zorgen dat de buren minder last hebben. Als een gesprek onvoldoende oplevert, dan kunt u een klacht indienen bij de gemeente of de GGD.

Meer informatie?

Op de website van Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en Milieu Centraal vindt u meer informatie over hout stoken in huis.

04-infographic-houtstoken