Richard van der Koppel mag monument Merwedegijzelaars realiseren

Kunstenaar Richard van der Koppel wint de ontwerpwedstrijd voor het monument voor de Merwedegijzelaars. De herkenning van de nabestaanden in het ontwerp gaf de doorslag. In totaal presenteerden 3 kunstenaars hun ontwerp afgelopen donderdag aan de commissie.

De commissie, bestaande uit de nabestaanden van de Merwedegijzelaars en een afvaardiging van de 4 en 5 mei comités, waren aangenaam verrast met de mooie en bijzondere ideeën. "Met passende emotie komt het verhaal van de Merwedegijzelaars tot zijn recht in het ontwerp", aldus de commissie.

Spannende race

In januari werden uit 14 inzendingen 3 kunstenaars gekozen die een ontwerp hebben gemaakt voor het monument. De kunstenaars van deze ontwerpen kregen donderdag 6 februari de kans om hun ontwerp te presenteren. Het monument wordt bijzonder. Niet alleen vanwege het onderwerp, maar ook omdat het een monument in 3 delen wordt, dat ieder op zich een monument is, dat ‘af’ is. De 3 monumenten komen te staan in de gemeentes Altena, Hardinxveld- Giessendam en Sliedrecht. De 3 ontwerpen waren ieder voor zich bijzonder, waardoor het voor de jury een lastige keuze was.

Nagedachtenis Merwedegijzelaars

Het monument is een nagedachtenis aan de Merwedegijzelaars. In 1944 werden honderden overwegend jonge mannen aan weerszijden van de Merwede opgepakt en weggevoerd naar de kampen Vught en Amersfoort en veel van hen later naar Duitsland. Zo’n 25 van deze mannen keerden na de oorlog niet terug. De onthulling van het monument vindt plaats in mei, op verschillende plekken in de drie gemeenten.

Meer informatie

Meer informatie over de Merwedegijzelaars vindt u op de website merwedegijzelaars.nl

Richard van der Koppel