Nieuwe noodverordening 11 mei

Er is vanaf 11 mei weer een nieuwe noodverordening van kracht in onze regio. Deze sluit aan bij de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Met deze noodverordening vervalt de vorige versie.

Premier Mark Rutte heeft woensdag 6 mei nieuwe regels gepresenteerd om verspreiding van het coronavirus te beperken. Om die regels te kunnen handhaven, geldt er een noodverordening. In onze regio geldt de noodverordening van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

Het is belangrijk dat iedereen zich houdt aan de coronamaatregelen. Dankzij de noodverordening kunnen de politie en handhavers mensen hierop aanspreken. Doet een ondernemer, organisator of inwoners iets in strijd met de noodverordening? Dan begaat hij of zij een overtreding. Hiervoor kun je een last onder dwangsom of boete krijgen.

Samen verantwoordelijk

De meeste mensen houden zich goed aan de regels en vermijden bijvoorbeeld drukte. Voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid Wouter Kolff: ‘’Ik ben er trots op dat de meeste mensen uit de regio de maatregelen goed opvolgen. Daar wil ik graag mijn waardering voor uitspreken. Want ik begrijp hoe langer het duurt, hoe lastiger het is vol te houden. Maar onthoud: het gaat om jouw opa en oma of om jouw kwetsbare oom of buurvrouw. Of  misschien wel om jouzelf. We doen het om de kwetsbaren in de samenleving te beschermen en om een onbekend virus in te dammen. En vergeet ons zorgpersoneel niet: zij werken bijzonder hard en hebben ook tijd nodig om rust te nemen.’’

Afgesloten gebieden weer open

Vanaf 11 mei zijn de volgende gebieden in de regio weer open:
• Skatebaan Zwijndrechtse brug in Dordrecht
• Strandjes Haringvlietbrug bij Numansdorp
• Cruyff Court e.o. Stadspolders in Dordrecht
Zo krijgt iedereen maximaal de ruimte om z’n eigen verantwoordelijkheid te nemen. We doen een oproep aan iedereen om solidair te zijn en om de regels op te volgen. Zodat we niet opnieuw gebieden moeten afsluiten. Overal geldt: houd 1,5 meter afstand van elkaar. Ben je met drie personen of meer samen? Dan moeten alle personen 1,5 meter tot elkaar en andere mensen in de omgeving aanhouden.

Recreatie en markten

Het verbod op het aanbieden van recreatief nachtverblijf wordt ingetrokken. Het blijft verboden om gemeenschappelijk sanitair geopend te houden bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kleinschalige kampeerveldjes, parken, natuurgebieden, jachthavens en stranden. De regels voor de markten blijven voorlopig ongewijzigd.