Vrijwilligers van het jaar bekend!

Arie de Ruiter en Mark van Eijl zijn respectievelijk de vrijwilliger en de jonge vrijwilliger van het jaar. Home Start is uitgeroepen tot vrijwilligersorganisatie van het jaar.

Dit gebeurde donderdagavond tijdens een drukbezochte netwerkborrel voor vrijwilligers in Sliedrecht. Wethouder Hanny Visser overhandigde de winnaars een trofee in de vorm van een opgestoken duim.

Met de netwerkborrel zetten de gemeente Sliedrecht en het Vrijwilligerspunt alle vrijwilligers in het zonnetje. "Vrijwilligers doen geweldig werk", benadrukt wethouder Hanny Visser. "Ze zijn onmisbaar in onze samenleving en verdienen stuk voor stuk onze waardering."

Sociale verbindingen

De jury van de vrijwilligersverkiezing had dan ook een moeilijke taak. In totaal waren 17 mensen en organisaties voorgedragen in de categorieën vrijwilliger van het jaar, jonge vrijwilliger van het jaar (tot 27 jaar) en vrijwilligersorganisatie van het jaar. Bij de beoordeling heeft de jury gekeken naar bijvoorbeeld de positieve bijdrage die een vrijwilliger levert aan de Sliedrechtse samenleving. Een belangrijk criterium was hoe de vrijwilliger sociale verbindingen creëert binnen organisaties en de samenleving.

Visionairs en gangmakers

De jury koos Arie de Ruiter als vrijwilliger van het jaar. Hij zet zich al jaren in voor de Kringloopwinkel. "Eigenlijk beschouwen wij Arie de Ruiter als een buitencategorie vrijwilliger", zegt de jury. "Hij is een visionair gebleken, die inzicht ook nog eens kon omzetten in zeer praktisch handelen gedurende een zeer lange periode, tot de dag van vandaag." Mark van Eijl van de Sliedrechtse korfbalclub SKC Merwede werd verkozen tot de jonge vrijwilliger van het jaar. "Gangmaker en duizendpoot binnen een bloeiende vereniging", noemt de jury hem. Bovendien weet hij verbindingen te leggen binnen de organisatie en met de samenleving.
Vrijwilligersorganisatie van het jaar werd Home Start: dat wil zeggen de 24 vrijwilligers die zich hiervoor inzetten. De jury: "De activiteiten van deze vrijwilligers zijn gericht op het langdurig (!) ondersteunen van gezinnen door een preventieve aanpak. En zij pakken en passant ook nog een eigen kennis- en ervaringsverrijking mee die later opnieuw kan worden ingezet."

Vrijwilligers van het jaar