College B&W neemt besluit over uitbreiding begraafplaats Sliedrecht

Vanochtend nam het college van burgemeester en wethouders een besluit over de uitbreiding van de Sliedrechtse begraafplaats.

In de raadsvergaderingen van de komende weken neemt de gemeenteraad de beslissing over de toekomst van de begraafplaats. Daarvoor ligt een uitgebreid projectplan met een voorstel vanuit het college bij de raadsleden. Wethouder Ton Spek: "Dit voorstel is het resultaat van een intensief voorbereidingstraject. Ik ben tevreden en blij dat de toekomst van de begraafplaats in het dorp gewaarborgd is voor de komende 15 tot 20 jaar."

De afgelopen maanden is er door de gemeente hard gewerkt aan de uitwerking van de zeven ontwikkellocaties en een nieuw beheerdersonderkomen. Nu blijkt uit uitgebreid technisch onderzoek dat het mogelijk is om de begraafplaats uit te breiden. Deze mogelijkheden zijn nu uitwerkt in een projectplan. 

Verbondenheid

Verantwoordelijk wethouder Ton Spek over de uitkomsten van het onderzoek: "Sinds 1885 heeft Sliedrecht een eigen begraafplaats. Een plek waar veel Sliedrechters zich verbonden mee weten. Echter, de capaciteit van de begraafplaats staat onder druk. Het voorstel wat naar de raad is gegaan, laat zien hoe we als gemeente op een duurzame en toekomstbestendige manier omgaan met een emotioneel beladen plek. Want dat is en blijft een begraafplaats altijd."

In- en uitbreiding

Het afgelopen jaar is er intensief gesproken over de toekomst van de begraafplaats met omwonenden, uitvaartondernemers en ook de gemeenteraad. Al eerder bleek dat een tweede begraafplaats niet wenselijk was. Het merendeel van de inwoners wilde liever een uitbreiding van de huidige locatie. Spek: "Het projectplan wat de raad heeft gekregen, bevat zeven fysieke locaties waar begraven kan worden. Ook is hierin de bouw van een nieuw beheerdersonderkomen opgenomen, en een aantal bijkomende opgaven uitgewerkt zoals het verleggen van de Goeman Borgesiusweg en het verplaatsen van kabels en leidingen." De uitbreidingslocatie aan de noordkant zal nu nog niet worden ontwikkeld, wel worden een aantal voorbereidende maatregelen alvast verkend. Spek: "We richten ons nu op het realiseren van de zes locaties binnen de contouren van de begraafplaats en we gaan voor een nieuw beheerdersonderkomen." 

Investering

De realisatie van de plannen vraagt om een investering van bijna 5,5 miljoen euro. De uitvoeringsduur zal  zo'n vijf jaar in beslag nemen. Uiteraard kan er tijdens de werkzaamheden op elk moment begraven worden, mede omdat de plannen in diverse fases zullen worden gerealiseerd.