Burgemeester Bram van Hemmen: Meer 'Ons' en minder 'Mij', blijf omzien naar elkaar.

‘Sinds het uitbreken van het coronavirus houden we u zo goed mogelijk op de hoogte van de ontwikkelingen in Sliedrecht via www.sliedrecht.nl en volgen we zo goed mogelijk wat er onder u leeft. Burgemeester Bram van Hemmen richt zich speciaal tot u als inwoners van Sliedrecht.’

Lieve mensen,

In januari was Corona nog een ziekte die alleen op TV plaatsvond, ergens in China. Een onderdeel van iets, wat in het slechtste geval een Hollywood-film zou zijn. En op dit moment is het dichtbij, heel dichtbij. Het raakt Nederland, het raakt breed en het vraagt offers. Het vraagt offers van u, van mij en dat betekent dat we hier samen aan de lat staan.

Samen doen, betekent dat er dus ook iets van u gevraagd wordt. Het betekent, dat u zoveel als mogelijk, thuis moet werken. Vergaderingen met collega's die niet nodig zijn, zorg dat u die digitaal gaat doen. Het betekent ook dat u zoveel mogelijk sociale contacten vooral op een andere manier zult moeten onderhouden, dan de fysieke. We moeten afstand houden. Minimaal anderhalve meter als u elkaar toch moet ontmoeten. En blijf weg bij ouderen of kwetsbaren, om hen te beschermen. Vier uw verjaardagsfeestjes in de zomer. Het is nu echt niet nodig om uw verjaardag te vieren. En tot slot, als u lid bent van een kerkgenootschap, ik weet dat u steun wilt zoeken bij elkaar. Maar zorg echt dat u de diensten zoveel mogelijk in hele kleine kring, met uw eigen gezin, via de digitale mogelijkheden volgt. Zoek elkaar niet op. Het is nu nodig dat we elkaar beschermen, om dit virus te verslaan.

Tegelijkertijd is het voor mij een vreemde manier om u nu op deze manier toe te spreken. In een tijd van echt hele grote crisis en een tijd waarin ik afscheid van u ga nemen. Een tijd waarin ik me had verheugd om u de hand te schudden, u te ontmoeten. En tegelijkertijd, ook daarin moeten we verstandig zijn. Dat kan allemaal niet doorgaan, maar ik ben er echt van overtuigd dat we elkaar nog tegenkomen. Dat we elkaar op een latere manier de hand kunnen schudden. Tegelijkertijd ben ik er ook van overtuigd, dat de Commissaris van de Koning met een uitstekende vervanger zal komen die deze crisis voortvarend ter hand zal nemen.

Deze tijd vraagt om veel minder 'ik' en veel meer 'wij'. Deze tijd vraagt om veel minder 'mijn' en veel meer 'ons'. En om die reden vraag ik u, Sliedrecht: kijk naar elkaar om. Zie naar elkaar om. Zie naar de zwakkeren, zie naar de ouderen. Doe boodschappen voor elkaar, heb contact met elkaar. Vraag en informeer. 'Gaat het goed, red je het nog?' Dit is een ingewikkelde tijd, waarin we elkaar heel erg hard nodig hebben.

Zoals ik net al zei, er is meer 'wij' en meer 'ons' nodig. Dat gaat ook over ons voedsel. Het is echt niet nodig om te hamsteren. En wij moeten echt zorgen voor elkaar en dat betekent dat we gewoon normaal boodschappen moeten blijven doen. Zodat er genoeg voor iedereen is. Voor 'ons' allemaal.

U weet dat ik in de afgelopen zeven jaar veelvuldig gebruik heb gemaakt van de hashtag #mooisliedrecht, omdat dat is, wat ons dorp is. En als ik zie wat er in de laatste dagen aan spontane hulp en spontane zelforganisatie plaatsvindt om deze crisis het hoofd te bieden met elkaar dan maakt me dat ongelijk trots op u allen. En zo gaan we samen deze crisis doorstaan.