Het coronavirus: voorkom verspreiding!

Het coronavirus verspreidt zich door Nederland, en heeft ingrijpende invloed op het openbare leven. Hieronder staat alle informatie zoveel mogelijk op een rij.

Maatregelen om verspreiding van het virus te beperken

In ieder geval tot en met 6 april  zijn scholen en kinderdagopvang gesloten. Het gehele onderwijs, van basisschool tot universiteit, is stilgelegd. Cafés, restaurants, sportkantines, sport- en fitness clubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops zijn gesloten vanaf 15 maart 18.00 uur. Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.

Wat kun je zelf kunt doen om verspreiding van het virus te voorkomen? Vragen? Bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351.

 • Bij klachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden): iedereen in Nederland blijft thuis en mijdt sociale contacten. Bel met de huisarts als de klachten verergeren;
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden afgelast. Dit geldt ook voor publieke locaties zoals musea en sportwedstrijden, voor religieuze instellingen en grote markten;
 • Mensen worden opgeroepen zo veel als mogelijk thuis te werken, of indien dit niet mogelijk is, werktijden te spreiden;
 • Beperk bezoek aan ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Ga bijvoorbeeld niet op bezoek bij opa of oma als je verkouden bent;
 • Ouderen en mensen met een verminderde weerstand wordt geadviseerd deelname aan het sociale leven te beperken. Vermijd het openbaar vervoer en publieke bijeenkomsten.

Daarnaast:

 • Was uw handen regelmatig voor minimaal 20 seconden;
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoekjes;
 • Schud geen handen;
 • Probeer waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren.

informatie coronavirus

Zorgpersoneel en personeel die werken aan vitale processen:

Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland. Voor kinderen van ouders/verzorgers die in de zorg en vitale processen werken wordt opvang georganiseerd.\Personeel in kinderopvang en onderwijs:
Voor kinderen van ouders/verzorgers in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders/verzorgers kunnen blijven werken. Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo. Ouders/verzorgers worden door de directie van hun eigen school geïnformeerd.

Omzien naar elkaar dus niet hamsteren

Speciale aandacht wordt gevraagd voor onze kwetsbare inwoners en onze ouderen. Help hen door boodschappen voor hen te doen. Er is opgeroepen om bezoek aan ouderen te beperken. Tegelijk willen we voorkomen dat ouderen en kwetsbaren de komende weken in eenzaamheid doorbrengen. Bel dagelijks of wekelijks even om te vragen hoe het gaat. Blijf zorgen voor elkaar, juist nu. Dat betekent ook niet gaan hamsteren als het gaat om boodschappen. Onze fabrieken produceren echt voldoende voedsel. De voedselvoorziening is niet in het geding, zorgen voor elkaar betekent ook hierin zinnige keuzes maken.

Beperken sociale contacten

U wordt gevraagd om u strikt te houden aan de oproep om uw sociale contacten zo beperkt mogelijk te houden. Denk hierbij aan de volgende zaken:

 • Werk thuis of spreid de werktijden met collega's
 • Mijd openbaar vervoer en gezelschappen alsmede ouderen of een persoon met een verminderde weerstand
 • Organiseer thuis geen feestjes
 • Stel verjaardagsvieringen uit
 • Bezoek een geloofsgroep alleen in kleine groepjes of volg diensten/vieringen online
 • Stel (reguliere) vergaderingen van verenigingen zoveel mogelijk uit of vergader via Skype/Facetime

Situatie in Zuid-Holland Zuid

In het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 maart is bevestigd dat zes inwoners van de regio Zuid-Holland Zuid positief getest zijn op besmetting met het coronavirus. Het betreft drie personen uit de Hoeksche Waard, één uit Zwijndrecht, één uit Hardinxveld-Giessendam en één uit Molenlanden. Al deze patiënten maken het goed en verblijven in thuisisolatie.
Het totaal aantal positief geteste mensen in Zuid-Holland Zuid komt daarmee op achttien. Eén inwoner van de Hoeksche Waard is na besmetting overleden.

Situatie in Nederland

In Nederland zijn inmiddels meer dan 1000 besmettingen van het nieuwe coronavirus geconstateerd. Op de website van het RIVM is een overzicht van de actuele situatie in Nederland te vinden.

Meer informatie

Voor meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie verwijzen wij u naar de website van het RIVM of bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351 (dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur).