Het coronavirus: voorkom verspreiding!

Het coronavirus verspreidt zich door Nederland. In dit artikel lees je wat de ontwikkelingen zijn rondom het coronavirus en wat je zelf kunt doen om verspreiding van het virus te voorkomen. Dit artikel wordt steeds bijgehouden met de laatste, nieuwe ontwikkelingen. Vragen? Bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351.

Situatie in Zuid-Holland Zuid

In onze regio zijn acht  inwoners positief getest op het coronavirus. Een 86-jarige man uit de Hoeksche Waard is op 6 maart overleden na besmetting met het Coronavirus. Eén van de besmette personen ligt in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht.

Situatie in Nederland

In Nederland zijn inmiddels honderden besmettingen van het nieuwe coronavirus geconstateerd. Op de website van het RIVM is een overzicht van de actuele situatie in Nederland te vinden.

Situatie in het buitenland

Het virus verspreidt zich over de hele wereld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf onlangs een negatief reisadvies voor een aantal landen. Kijk hier voor de actuele reisadviezen.

Wat kun je zelf doen?

Sinds 12 maart en in ieder geval tot 31 maart gelden er een aantal maatregelen die een flinke effect hebben op het leven in Nederland:

 • Bij klachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden): iedereen in Nederland blijft thuis en mijdt sociale contacten. Bel met de huisarts als de klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen worden opgeroepen zo veel als mogelijk thuis te werken, of indien dit niet mogelijk is, werktijden te spreiden.
 • Beperk bezoek aan ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Ga bijvoorbeeld niet op bezoek bij opa of oma als je verkouden bent.
 • Ouderen en mensen met een verminderde weerstand wordt geadviseerd deelname aan het sociale leven te beperken. Vermijd het openbaar vervoer en publieke bijeenkomsten.

Zorgpersoneel en mensen die werken aan vitale processen

Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.

Scholen en universiteiten

 • Hogescholen en universiteiten: grootschalige bijeenkomsten, zoals hoorcolleges worden beperkt: onderwijsinstellingen wordt verzocht onderwijs op afstand te verzorgen.
 • Scholen in het primair- voortgezet en middelbaar onderwijs blijven open. Natuurlijk gelden hier wel de hygiënemaatregelen: schud geen handen, was regelmatig je handen, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.
 • Kinderopvanglocaties blijven geopend.

Kinderen en jongeren vormen niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Daarnaast:

 • Was je handen regelmatig;
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoekjes;
 • Schud geen handen.

informatie coronavirus

Heeft u zelf last van verkoudheidsklachten of verhoging, ziek dan thuis uit en zorg dat u anderen niet besmet. Als de klachten erger worden, neem dan telefonisch contact op met de huisarts.

Meer informatie

Voor meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie verwijzen wij jullie naar de website van het RIVM of bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351 (dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00uur).

Er is vanuit de GGD Zuid-Holland Zuid ook een callcenter beschikbaar, dit is op maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 18.00 uur bereikbaar op het telefoonnummer: 078- 770 8580.