Stevige aanpak van misbruik coronacrisis

Het coronavirus treft ons allemaal. Maar er zijn ook mensen die misbruik maken van de coronacrisis. En deze crisis zelfs misbruiken om strafbare feiten te plegen. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat hier stevig tegen optreden.

De gemeente Sliedrecht volgt het OM. We willen duidelijk laten zien dat we dit gedrag niet tolereren!

Respect voor politie, hulpverleners en anderen

Wij zijn afhankelijk van mensen met vitale beroepen. Bijvoorbeeld politie, hulpverleners, handhavers van de noodverordening en winkelpersoneel. Zij verdienen onze bescherming en respect. Toch krijgen zij nu te maken met strafbare feiten, waarbij misbruik wordt gemaakt van de huidige coronacrisis. Denk aan:
•    dreiging met besmetting van hulpverleners, toezichthouders, politie en winkelpersoneel;
•    diefstal/oplichting door babbeltrucs, waarbij het coronavirus onderdeel is van de babbeltruc;
•    geweld/verzet tegen toezichthouders, politie en anderen die de noodverordening handhaven;
•    opruiing, bijvoorbeeld door nepnieuws (al dan niet via social media);
•    (online) oplichting en fraude. Bijvoorbeeld de (online) handel in (nep) medicijnen en de verkoop van ondeugdelijke middelen (vervalste mondkapjes, paracetamol en andere medicatie).

Straffen opgelegd door de politierechter

Het misbruiken van de situatie is ernstig. Daarom zal het OM zware straffen eisen. In het begin gaat het om een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Afhankelijk van de omstandigheden kan deze oplopen van weken tot enkele maanden. Het OM legt dit soort strafbare feiten waar mogelijk binnen drie dagen voor aan de rechter via het supersnelrecht. Vraagt een zaak meer onderzoek en tijd? Dan gebruikt het OM snelrecht. De verdachte moet dan binnen veertien dagen voor de politierechter verschijnen. Het is ook mogelijk om dit soort zaken af te doen met een OM-strafbeschikking. De aanpak hangt af van de ernst van de strafbare feiten en de omstandigheden.

Ga voor meer informatie naar de website van Openbaar Ministerie.

Stevige aanpak misbruik coronacrisis