Blije gezichten dankzij gratis fietscheck van Bolderbikes

Begin april konden inwoners met een laag inkomen gratis een veiligheidscheck krijgen voor hun fiets. Een mooi initiatief van ASVZ locatie Bolderbikes, in samenwerking met de Voedselbank Sliedrecht.

Jeffrey Tijssen is de bedenker van deze actie. Hij werkt sinds 1,5 jaar als begeleider bij Bolderbikes. Hier leren mensen met een licht verstandelijke beperking het vak van fietsenmaker.

Sociaal initiatief

Jeffrey vertelt: "Dankzij de veiligheidscheck kunnen mensen met weinig geld er weer op uit met de fiets. Dat is goed voor de sociale kwaliteit. Tegelijk is de actie goed voor de cliënten van ASVZ Bolderbikes. Zij merken dat zij ondanks hun beperking anderen kunnen helpen. Daarmee groeit hun zelfvertrouwen en ook hun zelfredzaamheid."

Check en reparatie

Door de coronamaatregelen verliep de actie anders dan gepland. Omdat de locatie van Bolderbikes gesloten is, toverden cliënten Tobias en Bryan de hal van hun woning om tot fietswerkplaats. Jeffrey ging de fietsen brengen. "Mensen konden via de Voedselbank inschrijven voor de veiligheidscheck. Door de coronamaatregelen waren er maar zes plekken beschikbaar. Die waren in een paar uur tijd vergeven! Ik heb de te repareren fietsen eerst ontsmet en daarna konden Tobias en Bryan aan de slag. Ze keken onder andere remmen en remkabels na, banden en verlichting. Dankzij een subsidie van de gemeente Sliedrecht konden ze de fietsen ook meteen repareren. Twee fietsen waren zó slecht, dat we de eigenaars een tweedehands fiets hebben aangeboden."

Enthousiaste reacties

De reacties op de veiligheidscheck en reparaties waren heel positief. Zowel de fietseigenaars als de jongens van Bolderbikes zijn enthousiast. Jeffrey Tijssen: "Als we weer op de Bolderbikes-locatie kunnen werken, gaan we nog een keer zo'n actie houden. Zo kunnen we nog meer mensen blij maken."

Veiligheidscheck voor fietsen