Veilig Thuis ZHZ start campagne tegen financieel misbruik van ouderen

Financieel misbruik is de meest voorkomende vorm van ouderenmishandeling. Ruim 30.000 ouderen in Nederland zijn jaarlijks het slachtoffer.

Bijvoorbeeld doordat iemand bij het boodschappen doen ook de eigen boodschappen afrekent met de bankpas van de oudere of eigendommen meeneemt. Veilig Thuis start, samen met Yulius - Indigo ZHZ, deze week met de campagne 'Financieel misbruik van ouderen stoppen we samen'. Want dit moet écht stoppen.

Wethouder Piet Vat; "In Sliedrecht hebben we in 2019 het initiatief genomen om lokale partners in een alliantie bij elkaar te brengen. Inwoners, vrijwilligers en zorgmedewerkers die te maken krijgen met financiële uitbuiting van ouderen, bieden we hiermee een mogelijkheid om snel een melding te kunnen doen die lokaal wordt opgepakt. Hiervoor is een routekaart gemaakt, zodat voor alle partijen duidelijk is, waar een melding naartoe kan en welke rol iedere partij heeft in het tegengaan van financieel misbruik." Meer informatie over de Lokale Alliantie “Veilig Financieel Ouder Worden in Sliedrecht" lees je op Veilig Financieel Ouder Worden.
Of bekijk de routekaart “Hoe te handelen bij signalen van financieel misbruik”

Campagne om financieel misbruik van ouderen onder de aandacht te brengen

Veilig Thuis ZHZ brengt deze maand verschillende aspecten van financieel misbruik van ouderen onder de aandacht. Dit doet zij met de inzet van vier TV-interviews bij RTV Dordrecht, redactionele artikelen in regionale kranten, berichten op social media en een huis-aan-huis folder. De campagne moet ervoor zorgen dat mensen financieel misbruik van ouderen leren herkennen en moet de drempel om hulp te zoeken te verlagen.

Om u te helpen signalen van financieel misbruik te herkennen en om u te adviseren over de stappen die u kunt zetten als u een vermoeden van financieel misbruik heeft, is een serie van vier TV-interviews met verschillende betrokken beroepskrachten gemaakt in opdracht van Veilig Thuis ZHZ en Yulius-Indigo ZHZ, in samenwerking met RTV Dordrecht.

De TV-interviews worden uitgezonden op RTV Dordrecht op zondag 8 november, 15 november, 22 november en 29 november om 18.00 uur.

Meer informatie over financieel misbruik van ouderen?

Bezoek de website van Veilig Thuis ZHZ.