Brief Dirk van der Borg: op de rem!

Beste Sliedrechters,

U heeft het ongetwijfeld gehoord: het gaat hard met het coronavirus. Heel hard. In grote delen van ons land is het aantal besmettingen hoog. Ook in onze regio, de Drechtsteden, loopt het aantal besmettingen dagelijks op. Daar maak ik mij grote zorgen over. Ik vermoed dat velen van u die zorgen delen.

Ik zie en hoor dat veel Sliedrechters nog steeds hun beste beentje voorzetten als het gaat om de corona-maatregelen. Volhouden is nodig! Ook bij ons als gemeentebestuur komen de aangescherpte maatregelen hard aan. Zeker omdat we in het dorp, op alle fronten, zo ons best deden om corona onder controle te krijgen. Die inzet is beloond: tijdens de zomer konden we even wat vrijer ademhalen. We leken op weg naar ‘normaal’, maar nu gaan we toch weer een flinke stap terug.

Ik wil u daarom vragen om opnieuw scherp te zijn. Om u écht te houden aan de nieuwe maatregelen. Er zit niemand in Sliedrecht (en daarbuiten) te wachten op een nieuwe lockdown. We staan samen voor de uitdaging om corona onder controle te krijgen. Dat betekent dat we hard op de rem moeten trappen. Ook zoeken naar uitzonderingen op de regels is niet de bedoeling. Of om steeds de grenzen van het maximale op te zoeken. Beperk je sociale contacten waar het maar kan. Wees gewoon voorzichtig. Als eerste voor jezelf. En eigenlijk ook als eerste voor de ander.

Veel van de maatregelen zijn eenvoudig:

  • Houd 1,5 meter afstand
  • Werk thuis, tenzij dat écht niet anders kan
  • Blijf regelmatig grondig handen wassen
  • Beperk je sociale contacten zoveel mogelijk
  • Nodig in huis niet meer dan 3 personen extra uit, naast uw eigen gezinsleden. Houd ook dan afstand! Kinderen tot en met 12 jaar tellen hierbij niet mee
  • Draag in winkels, musea en in andere ruimtes waar veel mensen zijn een mondkapje

Overigens veranderen de maatregelen continu, houd daarom de website van de Rijksoverheid, de Veiligheidsregio en de gemeente Sliedrecht in de gaten. U kunt ons via Twitter, Facebook en Instagram volgen!

Maatschappelijke organisaties blijven gelukkig ‘gewoon’ hun werk doen. Ook kunnen Sliedrechters terecht in de diverse kerken of de moskee in het dorp, zij het met het dringende advies van maximaal 30 aanwezigen tijdens diensten en vieringen. Tegelijk spreekt het voor zich dat deze maatregelen gevolgen hebben. Deze coronacrisis vraagt veel van ons allemaal. Ondernemers doen hun best de maatregelen prettig door te voeren voor hun klanten. Laten we die inzet ook belonen door zoveel als mogelijk lokaal onze boodschappen te doen. Of door een maaltijd af te halen of te laten bezorgen vanuit onze horeca. Blijf omzien naar elkaar, dat wat Sliedrecht altijd heeft gekenmerkt. Als inwoners onderling, maak op afstand een praatje met uw eenzame buurvrouw of buurman. Of doe een boodschap. Omzien naar elkaar is gratis, maar van grote waarde!

Alle maatregelen hebben maar één doel: de verspreiding van het coronavirus stoppen. Soms denkt u wellicht dat de maatregelen weinig logisch zijn. Of ze kloppen niet. Sommige mensen stellen de maatregelen graag ter discussie, online of tijdens ontmoetingen met anderen. Ik roep u op om de maatregelen te accepteren, hoe vervelend of zelfs niet te begrijpen ze soms ook zijn. Niemand wil deze situatie of organiseert deze. We zijn allemaal mensen met gebreken, maar hebben ieder voor zich (dat hoop ik oprecht) de intentie het goede te doen.

Zoals gezegd: de maatregelen zijn nodig. Ze zijn bedoeld om te voorkomen dat nog strengere maatregelen nodig zijn. Als gemeente leggen we dingen uit. Soms grijpen we ook in, handhaven we of schrijven bekeuringen uit. Regels zijn nu eenmaal regels. Die zijn er voor uzelf en voor ieders veiligheid.

Mensen, blijf aardig voor elkaar. En schroom niet ons te bellen als u ergens mee zit. We trekken samen op om corona een halt toe te roepen. Ik reken op uw medewerking!


Dirk van der Borg