3 oktober: onthulling monument Merwedegijzelaars

Op zaterdagmiddag 3 oktober vindt de onthulling plaats van het monument voor de Merwedegijzelaars. De datum voor de onthulling stond eerst op 16 mei dit jaar, maar kon door de corona-maatregelen niet doorgaan. Echter: ook op 3 oktober aanstaande is de bijeenkomst tot onze grote teleurstelling niet toegankelijk voor heel Sliedrecht. De corona-maatregelen maken dat echt onmogelijk. Er is een keuze gemaakt om de onthulling alleen toegankelijk te laten zijn voor voormalige gijzelaars, hun nabestaanden en de media.

Burgemeester Dirk van der Borg: "De gebeurtenissen rondom de Merwedegijzelaars hebben diepe sporen getrokken in het dorp. Voor de gijzelaars die nog in leven zijn en hun nabestaanden is 3 oktober een emotioneel moment, met vele herinneringen. Daarom zijn zij welkom bij de onthulling. Een groot aantal van hen valt in de risicogroep als het gaat om corona. Veiligheid gaat boven alles, het spreekt voor zich dat wij dit gedenkwaardige moment met heel Sliedrecht konden meemaken.  Tegelijkertijd hopen we dat alle Sliedrechters na 3 oktober alsnog een kijkje nemen bij het herdenkingsmonument."

Onthullingsmoment Sliedrecht

De onthulling in Sliedrecht vindt plaats om 13.00 uur. Tijdens de onthulling zijn er diverse sprekers: burgemeester Dirk van der Borg, initiatiefnemer voor het monument Anja van der Starre, nabestaanden van de Merwedegijzelaars en kunstenaar Richard van der Koppel. Het monument wordt onthuld door de heer Bos, een nog in leven zijnde Merwedegijzelaar, samen met zijn kleinzoon.

Hardinxveld-Giessendam en Altena

Om 14.15 uur is de onthulling van het monument in Hardinxveld-Giessendam. Daar zullen naast burgemeester Dirk Heijkoop en Richard van der Koppel ook nabestaanden van de Merwedegijzelaars en een leerling van  CS de Hoven Calvijn het woord voeren. In Werkendam vindt de onthulling plaats om 15.30 uur. Burgemeester Egbert Lichtenberg en nabestaanden van de Merwedegijzelaars richten zich tot de genodigde aanwezigen.

Video-opnames

In Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam zullen de toespraken en de onthullingsmomenten vastgelegd worden door MerweTV. In Altena neemt Altena TV de beeld- en geluidsregistratie voor haar rekening.