Primeur voor Sliedrecht: Duurzaam asfaltlaag op de Baanhoek Molendijk

Op 12 september gaat KWS Infra de toplaag aanbrengen op de Baanhoek Molendijk. De toplaag is een duurzame asfaltlaag van 40% gerecycled asfalt. Voor de gemeente Sliedrecht een primeur: niet eerder werd zo’n duurzaam asfaltmengsel toegepast.

40% gerecycled asfalt toegepast in SMA voor gemeente Sliedrecht

In opdracht van de gemeente Sliedrecht is KWS Infra begin dit jaar gestart met de reconstructie van Baanhoek-Oost en Molendijk-West. Op de Baanhoek Molendijk in Sliedrecht komt nu een 450 meter lange duurzame asfaltlaag. Het asfaltmengsel SMA (steen- of splitmastiekasfalt) is toegepast met gebruik van 40% gerecycled asfalt. Een bijzonder mengsel, want vanwege de specifieke eisen aan SMA is het niet zo eenvoudig om gerecycled asfalt toe te passen.  

Duurzame asfaltmengsel KWS

Wals duurzaam asfalteren Het duurzame asfaltmengsel van KWS wordt geproduceerd in de asfaltcentrale APH in Hoogblokland. Door 40% gerecycled asfalt in SMA toe te passen, bespaart KWS tijdens de productie van het asfaltmengsel 15% op de CO₂-uitstoot ten opzichte van regulier SMA zonder recycling. Ook is 40% minder nieuwe grondstoffen nodig. Vanwege de specifieke eisen aan zowel de samenstelling als de korrelverdeling voor het SMA-mengsel was het tot voor kort lastig om asfaltgranulaat toe te passen. Door onder andere de oude SMA-deklaag apart te frezen en op te slaan kan het SMA nu hoogwaardig worden gerecycled. Deze horizontale recycling vraagt echter niet alleen aanpassingen in de werkzaamheden, maar ook in de logistiek en asfaltproductie. 

Let op! Morgen zal de Molendijk vanaf nummers 129/160 t/m de kruising met de Deltalaan vanaf 07.00 tot 16.00 uur door de asfalteringswerkzaamheden afgesloten voor al het verkeer. 

Meer wegwerkzaamheden lees je op Werk aan de weg