Werk aan lantaarnpalen Rivierdijk

Half augustus is de gemeente gestart met het vervangen van de openbare verlichting op de Rivierdijk. De aannemer zou eind september klaar zijn, maar het werk loopt uit tot in november. De vertraging komt vooral door tegenvallers onder de grond. Dat vraagt extra afstemming met verschillende partijen.

Lastige klus

Vooraf was al bekend dat het een lastige klus zou worden. Want onder de grond liggen veel kabels en leidingen en ook een damwand van het waterschap. Daarom hebben we de ondergrond vooraf zo goed mogelijk in beeld gebracht, op basis van tekeningen en proefsleuven. Toch is de ondergrond op sommige plekken anders dan verwacht. Dan moeten we een oplossing bedenken. Gelukkig kunnen we de meeste lantaarnpalen uiteindelijk gewoon plaatsen op de geplande plek.  En gelukkig tonen inwoners begrip voor de overlast. Daar zijn we blij mee. Het is even volhouden maar er komt een mooie Rivierdijk voor terug!

Oude lantaarnpalen blijven tijdelijk staan

De aannemer werkt vanaf de snelweg A15 richting de Kerkbuurt. Hij plaatst de nieuwe lantaarnpalen tussen de oude. De oude lantaarnpalen blijven nog even staan, zodat u 's avonds niet zonder verlichting zit. Er zijn dus tijdelijk meer lantaarnpalen. De lamphouders op de lichtmast worden apart aangebracht. Dit om beschadigingen te voorkomen. Stedin sluit de nieuwe lantaarnpalen aan. Zodra deze werken, verwijderen we de oude lantaarnpalen. Op het oostelijk deel van de Rivierdijk past de aannemer waar nodig ook de bestrating rondom de lantaarnpalen aan.

Ontwerp

De aanleiding voor de nieuwe lantaarnpalen op de Rivierdijk is de Dijkvisie. De nieuwe lantaarnpalen versterken het karakter van de dijk en accentueren de weg. Ze zien er hetzelfde uit als de lantaarnpalen van de Kerkbuurt. Er komen 25 extra lantaarnpalen bij om aan de verlichtingsrichtlijnen te voldoen. Het was een hele puzzel om deze extra lantaarnpalen in te passen. Want we moeten rekening houden met parkeren, uitritten en de situatie onder de grond. Vooral het oostelijke deel van de Rivierdijk was lastig. Want daar moeten de lantaarnpalen zowel de rijweg als het fietspad verlichten. Daarom komen de lantaarnpalen hier tussen geparkeerde auto's. Tussen de lantaarnpalen is voldoende ruimte om 4 personenauto's te parkeren.

Het ontwerp voor de verlichting hebben we vorig jaar gepresenteerd tijdens een bewonersbijeenkomst. De 50 belangstellenden waren voor het grootste deel positief over de plannen. Op basis van de reacties hebben we toen nog een aantal plekken aangepast.