Corona update door burgemeester Jan de Vries - voorafgaand aan de oordeelsvormende raad van 23 november 2021

Voorafgaand aan de oordeelsvormende vergadering van 23 november 2021 deelde burgemeester Jan de Vries zijn zorgen rondom de ontwikkelingen van de coronapandemie aan de raad.

 

Hieronder leest u de complete toespraak. De toespraak kunt u ook terugkijken via de website van de gemeenteraad: Corona update burgemeester Jan de Vries - Vergadering Oordeelsvormende raad van 23-11-2021 (agendapunt 7)

 

Voorzitter,

Er staat een bezorgde burgemeester en burgervader voor u. De ontwikkeling van de coronapandemie is zeer zorgelijk. Zeker ook in Sliedrecht. Dat is de reden voor het feit dat ik mij vanavond tot u als raad richt.

Ik maak mij zorgen over de onrust die de pandemie met zich meebrengt. Over de toenemende verharding. Naar de overheid, naar de politie en ook naar elkaar. Tegelijkertijd zie ik gelukkig in Sliedrecht dat de meeste inwoners en ondernemers zich netjes aan de maatregelen willen houden en rekening houden met elkaar.

Maatregelen die ook veel van ons vragen. Minder bezoek, thuiswerken, vroege sluiting van de horeca en nu ook weer verplicht afstand houden. We hadden het graag allemaal achter ons gelaten. Ik maak mij vooral ook zorgen over die inwoners voor wie eenzaamheid dreigt, over die jongeren die niet meer uit kunnen gaan en over die ondernemers die alles uit de kast moeten halen om hun onderneming overeind te houden.

En ik maak mij daarom nog meer zorgen over de coronacijfers. Sliedrecht wordt hard getroffen. In een week tijd is het aantal positief geteste Sliedrechters met 50% gestegen.
In de afgelopen week zijn er zeven Sliedrechters met corona in het ziekenhuis opgenomen.
En deze maand hebben twee Sliedrechtse families afscheid moeten nemen van hun dierbare.  

Dat zijn zeer zorgelijke cijfers. Achter deze cijfers schuilt veel verdriet.
Dat is reden om met elkaar er alles aan te doen om te voorkomen dat nog meer inwoners van onze gemeente besmet en ook ernstig ziek worden.

We weten dat vaccinatie er voor zorgt dat je minder ziek kunt worden en ook minder snel het virus overbrengt op anderen. Het aantal vaccinaties blijft in Sliedrecht helaas achter. Onder alle leeftijdsgroepen en zeker ook onder de tieners.

Daarom opnieuw, via uw raad een dringende oproep aan alle jongeren en ouderen in Sliedrecht om serieus te overwegen om je alsnog te laten vaccineren. Ga met elkaar in gesprek over vaccinatie.  Doe dat op basis van objectieve informatie en met respect voor elkaar.

Aankomende week staat de prikbus in Sliedrecht. Je kunt daar binnenlopen voor een vaccinatie maar zeker ook voor een gesprek over je vragen en zorgen. Van woensdag 1 tot en met zaterdag 4 december staat de prikbus op het Bonkelaarsplein en tegenover het station bij het ziekenhuis. Ik hoop dat veel Sliedrechters hiervan gebruik maken.   
Van groot belang is dat we ons aan de basisregels houden. Om zo samen te voorkomen dat er nog meer besmettingen plaatsvinden, onze zorgverleners weer overbelast raken, meer reguliere zorg moet worden uitgesteld en dat er nog strengere maatregelen nodig zijn.
Laten wij de Sliedrechtse ondernemers en verenigingen ook helpen door, wanneer nodig, ons coronatoegangsbewijs te tonen en ons mondkapje op te doen. Ook als je het niet eens bent met deze maatregelen, besef dan dat onze ondernemers en verenigingen verplicht zijn om deze maatregelen uit te voeren.

Ik schrik er daarom ook van, als ik hoor dat medewerkers van het zwembad door sommige ouders onheus bejegend zijn. Ons college vindt dat onacceptabel. Wij staan voluit achter het zwembadpersoneel en alle andere medewerkers en vrijwilligers die gewoon hun werk doen. Respect daarvoor verwacht ik van iedere Sliedrechter. Waar nodig ondersteunen wij de ondernemers en verenigingen bij de inhuur van extra personeel. Dat doen we ook voor het zwembad. De subsidieregeling waarover wij u hebben geïnformeerd, maakt dat gelukkig mogelijk.  

Beste leden van de raad, wij zijn allen opgeschrikt door de gewelddadige rellen in Rotterdam. Ook politieagenten uit onze omgeving hebben daar voor hete vuren gestaan. Ik ben er van overtuigd dat ik ook namens u spreek, als ik zeg dat wij als gemeentebestuur dit extreme geweld ten zeerste afkeuren en rondom onze hulpverleners staan. Hulpverleners die iedere dag onze veiligheid waarborgen. Zij verdienen al onze steun en respect.

Die steun en respect hebben ik gisteren samen met mijn collega’s ook uitgesproken in de richting van onze politiechef Fred Westerbeke. Deze explosie van geweld mag zich niet meer herhalen. Niet in Rotterdam, niet in Sliedrecht of waar dan ook in ons land. Dat vraagt een gezamenlijke inzet van politie, openbaar ministerie, burgemeesters en van ons allemaal.   
Verschillen van mening mogen er zijn. Ook in Sliedrecht. Daarover voeren wij geen strijd maar het goede gesprek. Ik vertrouw daarbij op de gemeenschapszin in Sliedrecht.

Wij zien om naar elkaar, hebben respect voor elkaars overtuiging en voelen ons verantwoordelijk om samen het coronavirus te bestrijden. Ik hoop dat u als raad dat met mij wilt uitdragen.