Maand April aandacht voor senioren en veiligheid

Deze maand april wordt de landelijke campagne 'Maak het ze niet te makkelijk’ herhaald. Het doel van de campagne is senioren bewust te maken en te helpen in wat ze zelf kunnen doen om slachtofferschap te voorkomen.

Campagne 'Maak het ze niet te makkelijk’

Onder de slogan ‘Maak het ze niet te makkelijk’ werd gedurende vier weken aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit waar ouderen regelmatig slachtoffer van worden. Deze maand kan iedereen webinars bijwonen. Kijk voor meer informatie op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/senioren-en-veiligheid 


De beste tips voor u op een rijtje:

  • Pas op voor de babbeltruc. Open de deur voor onbekenden alleen op de kierstand en laat niemand zomaar binnen. Zorg dat je niet afgeleid wordt zodat een tweede persoon binnen kan sluipen. Vraag om een legitimatiebewijs. 
  • Pinnen aan de deur? Alleen als je zelf een pakket hebt besteld waar je voor moet betalen maar nooit voor onverwachte pakketten of diensten.
  • Een mail van een (zogenaamd) bekende of betrouwbare organisatie waarbij je moet klikken op een link of waar om gevoelige informatie wordt gevraagd? Check eerst door zelf deze organisatie op te bellen of te mailen via de contactgegevens op de officiële website. Vraagt je bank om via een mail in te loggen of je pincode in te voeren? Doe dit soort acties alleen via de officiële website van je bank met een verificatie of via telebankieren. 
  • Vervang regelmatig je wachtwoorden voor sterke wachtwoorden, gebruik een digitale wachtwoordmanager om deze te bedenken en te onthouden, gebruik voor ieder account een ander wachtwoord en maak gebruik van de tweestapsverificatie voor extra beveiliging.
  • Ook aan de telefoon ben je alert, een betrouwbare organisatie zoals je eigen bank zal nooit om gevoelige informatie zoals pincodes vragen. Bij twijfel bel je zelf de organisatie terug via het telefoonnummer op de officiële website.
  • Een WhatsApp van een bekende die om geld vraagt? Bel dan zelf terug en stuur nooit geld voordat je overtuigd bent dat je echt met deze persoon zelf hebt gesproken. Laat je niet onder druk zetten omdat er zogenaamd haast bij is, blijf alert!

Deel ze ook met senioren uit uw omgeving.