Overdracht Crossline monument Sliedrecht

Donderdag 22 april is voor de 35e keer het crossline monument in Sliedrecht ‘overgedragen’. Sinds 1985 is het crossline monument geadopteerd door groep 8 van de Henri Dunantschool. Elk jaar dragen de leerlingen van groep 8 deze adoptie over aan de leerlingen van groep 7.

Burgemeester Jan de Vries sprak de leerlingen toe: ‘Het is mooi om te zien hoe jullie het verhaal van de linie-crossers in ere houden en overdragen. Van leerling op leerling, van generatie op generatie. Zolang jullie dat doen, blijft dit verhaal in leven, en blijven we het gesprek voeren over het belang van vrijheid.’

Symbolisch

De adoptie is vooral symbolisch: de leerlingen leren aan de hand van de geschiedenis en de verhalen van de linie-crossers over de Tweede Wereldoorlog en over deze verzetshelden. Er worden ook gesprekken gevoerd met de kinderen over de betekenis van vrijheid. Bij het overdrachtsmoment waren ook Sliedrechtse veteranen aanwezig.

Corona-maatregelen

In 2020 is er geen overdracht bij het monument geweest vanwege de corona-maatregelen. Dit jaar is de bijeenkomst aangepast. Alleen de leerlingen met hun leerkrachten waren aanwezig. Ouders en belangstellenden konden de ceremonie volgen via een live-stream.

Collage overdracht Crossline monument Sliedrecht