Vastgoedcriminaliteit

Dinsdag 20 april vond door gemeenten, politie en het Regionale Informatie- en Expertise Centra (RIEC) Rotterdam een actiedag plaats om vastgoedcriminaliteit aan te pakken. Deze actiedag was een vervolg op de Meld Misdaad Anoniem campagne over criminele huurders die in oktober vorig jaar van start ging.

Het afgelopen halfjaar zijn in de regio ruim 400 meldingen gedaan van criminele activiteiten in panden. Een deel van deze meldingen werd gedaan door de bewustwordingscampagne van Meld Misdaad Anoniem, het onafhankelijke meldpunt waar je anoniem informatie kunt geven over criminaliteit. De meldingen waren voor gemeenten en politie de reden om diverse panden in de regio te controleren. Gemeenten controleerden bijvoorbeeld op een juiste inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) en de politie op spookbewoning. De gemeente Sliedrecht voert hier een actief handhavingsbeleid in. Meer informatie over bewustwordingscampagne Meld Misdaad Anoniem.

Logo-Meld-Misdaad-Anoniem

Melden helpt!

Bij het opsporen van vastgoedcriminaliteit zijn meldingen van verhuurders, buurtbewoners en andere omstanders enorm belangrijk. Ook u kunt helpen! Vermoedens van misstanden in panden kunt u melden bij de politie via 0900-8844 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Vastgoedcriminaliteit kunt u herkennen aan:

  • panden worden op afwijkende tijdstippen bezocht door onbekende personen
  • het is onduidelijkheid over wie een woning bewoont of spookbewoning
  • of dat personen met grote tassen panden in- en uitgaan

Wanner is er sprake van spookbewoning?

Er is sprake van spookbewoning wanneer de bewoner van een woning niet ingeschreven staat op het betreffende adres. Vaak gaat het hierbij om huurpanden die worden verhuurd via een verhuurbemiddelaar en vervolgens illegaal worden bewoont. Criminelen gebruiken deze panden om anoniem te verblijven en/of illegale activiteiten uit te voeren. Hier moet u denken aan het opslaan van vuurwapens, produceren van drugs en verstoppen van crimineel geld. Deze activiteiten zorgen voor gevaarlijke situaties in de woonomgeving én grote problemen voor de verhuurder.

Tips voor veilige verhuur

Verhuurt u zelf een pand? Met een paar simpele tips kunt u potentiële verhuur aan criminelen voorkomen:

  • accepteer bijvoorbeeld geen contante huurbetalingen
  • controleer de identiteit van de huurder door het legitimatiebewijs op echtheidskenmerken te beoordelen
  • vraag om een bewijs van inkomen en check dit bij de werkgever

Meer tips vindt u in de brochure ‘Veilig uw pand verhuren’.

Gezamenlijk ondermijning aanpakken

De controles van dinsdag 20 april waren een samenwerking tussen gemeenten, politie en het RIEC Rotterdam. Het Regionale Informatie- en Expertise Centra (RIEC) is een samenwerkingsverband tussen verschillende overheidspartners en richt zich op het bestrijden van ondermijnende criminaliteit. De verschillende overheidspartners werken nauw samen ondermijnende criminaliteit in de regio aan te pakken. Ook wel genoemd de RIEC-Versterkingspijlers, waaronder de pijler Motus en het Regionaal Operationeel Bestuurlijk Team (ROBT).

Vastgoedcriminaliteit