Boomspiegelfeest op 9 oktober

Op zaterdag 9 oktober 2021 is de allereerste editie van het Nationale Boomspiegelfeest. Mensen in heel het land leggen dan tuintjes aan in de kale grond rond een boom. Ook in Sliedrecht kunnen inwoners meedoen.

In veel straten staan bomen in of bij de stoep. De grond rond die bomen is de boomspiegel. In alle dorpen en steden in Nederland samen zijn zo'n 1 miljoen boomspiegels. Vaak is dit kale grond, waar mensen hun fiets neerzetten of de hond z'n behoefte laten doen. Maar boomspiegels zijn de perfecte plek om een buurt te vergroenen. Een groene boomspiegel ziet er kleurig en gezellig uit en zorgt voor meer biodiversiteit. Bewoners voelen zich hierdoor ook meer betrokken bij hun buurt. Om massaal meer boomspiegels te vergroenen, is op 9 oktober het eerste Nationale Boomspiegelfeest. Bewoners toveren dan de boomspiegel voor hun deur om in een ‘feestje voor de beestjes’. Dat doen ze alleen of bijvoorbeeld met een hele straat, in samenwerking met een buurthuis of school.

Boomspiegel adopteren

In Sliedrecht gaat de gemeente in samenwerking met NME-centrum De Hooizolder en Sliedrecht Groen boomspiegels beplanten aan de Stationsweg. Inwoners van de Stationsweg kunnen de boomspiegel voor eigen deur adopteren. Meerdere boomspiegels in de straat mag natuurlijk ook! Alle bewoners van de Stationsweg krijgen hierover een brief in de bus. Wie zich aanmeldt, krijgt 9 oktober plantjes en bollen, en eventueel hulp met  het beplanten en gereedschap. De bewoner die de boomspiegel(s) heeft geadopteerd, zorgt daarna zelf voor het beheer: water geven, af en toe wat onkruid wieden en wat compost toevoegen.
Het Nationale Boomspiegelfeest is een campagne van Stichting Guerrilla Gardeners. Stichting Steenbreek is partner van het Boomspiegelfeest. Kijk op www.guerrillagardeners.nl voor meer informatie.

boomspiegelfeest