Sneeuwpret, hoe houden we het samen leuk?

Afgelopen weekend heeft de sneeuw voor veel inwoners van Sliedrecht veel plezier opgeleverd. Even iets anders dan Corona, De medewerkers van de buitendienst hebben dag en nacht gewerkt om te strooien en te schuiven. Dat blijven wij aankomende week ook doen. Omdat er weinig over de wegen gereden wordt, kan het zout niet altijd goed zijn werk doen.

Normaal strooien de medewerkers van de buitendienst de hoofdroutes, fietspaden en overige wegen volgens de strooiroutes. Dit blijven zij deze week doen. Maar door de enorme hoeveelheid sneeuw die is gevallen, kan het voorkomen dat we niet alle routes sneeuwvrij kunnen houden. Op dat moment gaan we ons concentreren op het sneeuwvrij houden van de hoofdroutes. Dan zullen we niet meer strooien en schuiven op de fietspaden en de overige straten.

Dit kan flinke overlast door sneeuw geven in de woonwijken en de fietspaden worden slechter begaanbaar. Het zal ook betekenen dat de sneeuw op de hoofdroutes opzij geschoven wordt naar de zijkant van de weg. Hierdoor ontstaat een flinke bult sneeuw naast de geparkeerde auto's. Hiervoor vragen wij uw begrip. Als u toevallig wel weg moet met de auto, gooit u alstublieft deze sneeuw niet weer op de weg.

Zodra de hoofdwegen weer onder controle zijn worden de fietspaden en de overige wegen weer sneeuwvrij gemaakt. Door het aanvriezen kan dit ook voor nog meer problemen zorgen. De sneeuw kan dan al zo vast gereden en vastgevroren zijn op de weg, dat we dit niet of nauwelijks weg kunnen krijgen. Dat kan pas weer als de temperatuur weer wat gaat stijgen.

De komende dagen wordt er matige tot zware vorst opgegeven. Sneeuw die ontdooit is, kan hierdoor weer vastvriezen op de weg en zo weer voor gladheid zorgen.

De lage temperaturen hebben ook effect op het strooizout. Strooizout is het meest effectief bij temperaturen rond het vriespunt. Bij temperaturen van -10 graden verliest het strooizout haar dooiende werking en heeft het dus geen zin meer om te strooien. Hierdoor zullen wij de komende nachten en ochtenden minder vaak strooien en dit juist zoveel mogelijk overdag blijven doen, in combinatie met het schuiven van de wegen.

Ook zullen wij de komende dagen actief blijven om oversteekplaatsen, trappen, dijkopgangen en overige belangrijke locaties aan te pakken.

Wat kunt u zelf doen?

De gemeente kan niet overal tegelijk zijn. Daarom vragen we u om uw eigen stoep sneeuw- en ijsvrij te houden. Kent u iemand in de buurt die dit zelf niet kan? Misschien wilt u dan een handje helpen. Bij de gemeentewerf kunnen bewoners gratis wat strooizout ophalen. Wel zelf een emmertje meenemen.

Bij de opritten van de dijk staan zoutkisten. U mag het zout gebruiken als de opritten glad zijn.

01-SneeuwpretIMG_0344