Woning of bedrijfspand verhuren? Zorg dat je weet hoe je de risico's kunt verkleinen

U bent als verhuurder verantwoordelijk voor een juist gebruik van uw woning of bedrijfspand. Teelt uw huurder bijvoorbeeld hennep in uw woning of bedrijfspand of liggen er harddrugs opgeslagen, dan wordt u als verhuurder verantwoordelijk gehouden. De woning zal dan tijdelijk worden gesloten. De totale kosten kunnen voor u daarbij flink oplopen, ook als u nergens van af wist.

Wat kunt u doen?

Om dit te voorkomen is het goed als u voorzorgsmaatregelen neemt. De kans op misbruik van uw woning of bedrijfspand is dan een stuk kleiner. Verhuur allereerst uw woning of bedrijfspand alleen met een huurcontract en sluit deze in persoon af (niet via het internet). Verder is het belangrijk dat u een aantal voorwaarden in het contract opneemt waaronder dat de huur giraal wordt betaald op naam van de hoofdhuurder en dat de verhuurder de woning of bedrijfspand periodiek mag inspecteren. Verder dient u te letten op een aantal punten waaronder het controleren van de originele identiteitsbewijzen van alle leden van het huishouden en ga na drie maanden na of de woning of het bedrijfspand niet wordt gebruikt voor illegale praktijken en stel vervolgens om de drie maanden een controle in. De gemeente heeft een flyer opgesteld waarin alle voorwaarden en aandachtspunten staan genoemd.

Meld misstanden

Melding van (vermoedelijke) misstanden kunt u doorgeven aan Meld Misdaad Anoniem via het telefoonnummer 0800-7000 of de politie via het nummer 0800-8844.

Onderhoud van uw woning of bedrijfspand

Een woning of bedrijfspand die slecht wordt onderhouden, lokt slecht gedrag van de huurder uit. Wilt u dat de huurder uw woning of bedrijfspand goed gebruikt, toont u zich dan een goede verhuurder die de woning of bedrijfspand goed onderhoudt.

Gebruik van tussenpersoon/makelaar

Als u de verhuur en het beheer heeft uitbesteed is het verstandig de tussenpersoon opdracht te geven bovenstaande regels in acht te nemen. Maak alleen gebruik van een makelaar die is aangesloten bij NVM, VBO of andere officiële organisatie.

Meer weten?

Wilt u meer weten over hoe u uw woning of bedrijfspand zo veilig mogelijk verhuurt? Download dan de flyer of haal hem af bij het gemeentekantoor binnen openingstijden.