Op weg naar aardgasvrij – stap voor stap leren

Nederland wordt aardgasvrij. Dat betekent dat we straks op een andere manier onze woning verwarmen en koken. Ook Sliedrecht is op weg naar een aardgasvrije toekomst. Het warmtenet speelt hierin een belangrijke rol.

Evaluatie aanpak De Horst

Vorig jaar gingen woningeigenaren in De Horst als eerste aan de slag met de stap naar aardgasvrij. De gemeente Sliedrecht, warmteleverancier HVC en het Regionaal Energieloket hielpen hen bij hun keuze. Een buurtgroep speelde hierbij een belangrijke rol. Samen doorliepen we een uitgebreid traject. De gemeente heeft deze aanpak nu geëvalueerd. De resultaten nemen we mee in de volgende buurten.

Persoonlijke aanpak

In De Horst waren onder andere bijeenkomsten over verschillende manieren om je woning aardgasvrij te maken. Door corona waren deze bijeenkomsten online. Een persoonlijke aanpak werkt misschien beter. Dat zagen we ook toen we met een bakfiets de buurt in gingen. Dit leverde goede gesprekken op! Verder hoorden we van buurtbewoners dat ze erg veel informatie kregen – tijdens de bijeenkomsten en in de brievenbus. In Sliedrecht-Oost is de meest logische optie voor aardgasvrij het warmtenet. Richt daar dan ook de aandacht op.

Woningopname

Met een woningopname krijg je een beeld wat er in huis nodig is om aan te sluiten op het warmtenet. Ongeveer de helft van de bewoners in De Horst liet een eerste woningopname doen. Eén woningopname moet voldoende zijn en heldere informatie opleveren om een keuze te maken. Dat kan nog beter.

Verder in de Vogelenzang

Uiteindelijk had een klein aantal bewoners in De Horst interesse in aansluiting op het warmtenet. Op dit moment is het nog niet duidelijk of dit ook gaat lukken. We hebben wel veel geleerd in deze buurt. In de volgende buurt, de Vogelenzang, hebben we direct gekozen voor een persoonlijke aanpak. Hier doen we meteen een aanbod voor het warmtenet. Ruim tweederde van de bewoners laat nu een woningopname doen.

De hele evaluatie kunt u lezen op www.sliedrechtaardgasvrij.nl.