Bestemmingsplannen in Sliedrecht vertraagd door stikstofuitspraak

Begin november heeft de Raad van State een uitspraak gedaan over de zogenaamde "bouwvrijstelling". Die vrijstelling betekende dat stikstofuitstoot tijdens de bouwfase van een project niet onderzocht hoefde te worden.
De Raad van State heeft een streep door die vrijstelling gehaald. Stikstofuitstoot in de bouwfase moet dus voortaan weer gewoon worden berekend en beoordeeld.

Deze uitspraak heeft gevolgen voor veel ruimtelijke ontwikkelingen en helaas ook voor projecten in de gemeente Sliedrecht. De gemeente is op dit moment alle projecten aan het inventariseren en zal de raad hierover begin 2023 informeren.

Voor de ontwikkeling van het Burgemeester Winklerplein zijn de gevolgen wel direct duidelijk. Voor het bestemmingsplan moet een stikstofberekening komen en die kan op dit moment nog niet worden gemaakt. De reden is dat de stikstofberekeningen worden gemaakt met de Aerius Calculator. De nieuwe versie hiervoor zou verschijnen op 22 november maar de ontwikkeling heeft vertraging opgelopen. Het RIVM heeft namelijk geconstateerd dat er fouten zitten in de achterliggende berekeningen. Wanneer de nieuwe versie verschijnt is nog niet bekend. Voor het Burgemeester Winklerplein betekent dit dat de benodigde berekeningen dus niet kunnen worden uitgevoerd. Daarom is de besluitvorming rond het opstarten van het bestemmingsplan tijdelijk uitgesteld.