Ondermijning: als onder- en bovenwereld verweven zijn
We zien steeds vaker dat criminelen gebruik maken van zaken in de bovenwereld om hun illegale activiteiten in de onderwereld mogelijk te maken. Denk aan een café of winkel waar weinig of geen klanten komen maar dat criminelen gebruiken om drugsgeld wit te wassen. Als de bovenwereld de onderwereld hierbij helpt, noemen we dit ondermijning.
Er zijn meer voorbeelden te noemen: een notaris die geen melding maakt als iemand met contant geld een woning koopt. Een verhuurmakelaar die zijn administratie niet op orde heeft waardoor criminelen een woning kunnen huren. Autobedrijven die verborgen ruimtes inbouwen voor het vervoeren van drugs, cash en wapens. Ondermijning gaat helaas ook aan Sliedrecht niet voorbij.
Herken de signalen
Ondermijning en drugscriminaliteit zijn vaak niet direct zichtbaar. Toch moeten u in uw eigen straat, buurt of omgeving ook vast wel eens zaken opvallen. Jongeren die ergens rondhangen en snel wat uitwisselen met voorbijgangers. Een auto waar mensen steeds iets ‘afhalen’. Veel aanloop bij een (dichtgeplakte) woning, ook op gekke tijden. Al dit soort zaken zijn voor de gemeente en de politie heel waardevol om te weten.
Afgelegen plekken zoals bedrijventerreinen en buitengebieden bieden ook volop kansen voor ondermijning en drugscriminaliteit. Wat daar op kan vallen is activiteit op vreemde tijden of bedrijven die helemaal afgeschermd zijn waardoor je er nooit goed naar binnen kunt kijken. Ook als bedrijven een vervallen uitstraling hebben maar toch met veel camera’s beveiligd zijn, dan is dat opvallend. Allemaal zaken die goed zijn om te melden bij je gemeente, wijkagent of via Meld Misdaad Anoniem.
Duidelijk beeld
Door verschillende signalen bij elkaar op te tellen, ontstaat vaak een duidelijker beeld. Dat is precies wat de overheid doet. Gemeenten, Openbaar Ministerie, politie en Belastingdienst werken samen en wisselen informatie uit. Door als één overheid op te treden kunnen we met zowel strafrecht, bestuurlijke maatregelen, toezicht, preventie en andere maatregelen, effectief optreden tegen ondermijning.
Help mee
Als overheid kunnen we dit niet alleen. Zie je zelf dingen waarvan je vermoedt dat die niet oké zijn? Meld het dan! Dat kan op verschillende plekken. Bij de gemeente via 140184, de politie via 0900-8844, www.politie.nl of anoniem bij Meld Misdaad anoniem via 0800-7000. Burgemeester De Vries: "We zien in onze regio op ondermijning ontwikkelingen die ook aan Sliedrecht helaas niet voorbij gaan. Door samen ondermijning aan te pakken zorgen we voor een veiliger Sliedrecht".
Omdat we graag willen dat ondernemers, raadsleden en medewerkers weten wat signalen van ondermijning zijn hebben we op de escapeboot het gesprek met deskundigen gehad over ondermijning.