Uitnodiging herdenking van de Merwedegijzelaars

Op woensdag 17 mei a.s. herdenken wij de Merwedegijzelaars. Om 10.20 uur vindt de officiële overdracht plaats van het monument aan de leerlingen van de Anne de Vriesschool locatie Deltalaan. Leerlingen van groep 6b zijn de eerste die gaan zorgen voor dit prachtige monument. U bent van harte welkom bij deze herdenking en overdracht.

Het monument Merwedegijzelaars is opgericht ter nagedachtenis aan de 589 jonge mannen die tijdens een razzia in Sliedrecht, Hardinxveld en Werkendam op 16 mei 1944 zijn opgepakt. Al deze jonge mannen zijn naar kamp Amersfoort afgevoerd. Na zeven weken mocht de helft van deze groep naar huis terug. De mannen die dat geluk niet hadden, werden naar strafkampen in Duitsland gestuurd. De razzia was een vergeldingsactie van de bezetter na het doodschieten van twee NSB-ers door het verzet.

Het initiatief voor de adoptie van oorlogsmonumenten is van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Door de adoptie raken jongeren vertrouwd met de ontstaansgeschiedenis van het monument en de dilemma's die spelen in oorlogstijd. 

U bent van harte welkom aanwezig te zijn bij de herdenking en de overdracht op woensdag 17 mei vanaf 10.20 uur bij het monument aan de Adriaan Volkersingel.

03-Monument Merwedegijzelaars