Nieuwjaarstoespraak burgemeester Jan de Vries: "Samen gaan bouwen, plannen voor onze toekomst"
Op 10 januari vond de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Sliedrecht plaats in de Multifunctionele Accommodatie Elektra. Het doel van de receptie was om inwoners van Sliedrecht samen te brengen om het nieuwe jaar te vieren en te reflecteren op de afgelopen periode. Burgemeester Jan de Vries hield een toespraak waarin hij terugblikte op het afgelopen jaar en een vooruitblik gaf op de plannen en ambities voor de toekomst van de gemeente. De boodschap van burgemeester De Vries uit de nieuwjaarstoespraak: Laten we dit nieuwe jaar 'Samen gaan bouwen. Ik bouw jouw toekomst en jij die van mij.'
Lees hieronder de nieuwsjaarstoespraak van burgemeester Jan de Vries.
Dames en heren, beste inwoners, beste gasten,
Namens het gemeentebestuur heet ik u van harte welkom op onze nieuwjaarsreceptie. Allereerst wens ik graag u en allen die u lief zijn een heel mooi en gezond 2025. Een jaar vol van vrede, vreugde en onderlinge verbondenheid. Afgelopen dinsdag reed ik op de A15 naar huis en zag ik op een van die foeilelijke billboards een mooie tekst: "Wie leest heeft een goed verhaal". Een campagne van onder andere de openbare bibliotheken, die bedoeld is om het lezen te bevorderen. Van onze bibliotheek ontving ik vlak voor Kerst een prachtig prentenboek. Het lezen van prentenboeken kost wat minder tijd dan andere boeken. Maar de boodschap van een prentenboek kan wel indringend zijn. Dat geldt zeker ook voor dit boek.
De titel van het prentenboek is:
'Samen gaan bouwen, plannen voor onze toekomst.'
Hoe toepasselijk. Wij gaan samen bouwen, letterlijk en figuurlijk bouwen aan de toekomst van Sliedrecht. Samen bouwen aan onze toekomst. Aan de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.
Wat bouwen we? We slaan een paar bladzijde om.
'We bouwen een huis om in thuis te komen'
Thuiskomen in Sliedrecht. Thuiskomen doen we ook hier, in Elektra. Bij sommigen van u roept Elektra misschien nostalgie op. Anderen stapten misschien voor het eerst binnen. Deze prachtige nieuwe Multifunctionele Accommodatie is allereerst een ontmoetingsplek voor onze jongeren. Op oudejaarsdag heb ik gezien dat zij hier thuiskomen. Toch hoop ik dat u allen weer regelmatig hier terug zult komen. Voor een mooi concert, voor een voorstelling, voor de inloop of een vergadering. Elektra was, is en blijft een plek om elkaar als Sliedrechters te ontmoeten. Een plek om thuis te komen.
Dat Elektra een ontmoetingsplek is voor iedereen, bleek uit het eerste dorpsgesprek van afgelopen najaar. Een brede vertegenwoordiging van onze gemeenschap ging met elkaar in gesprek over een plan van aanpak voor toekomstige buurtagenda's. Inmiddels is er een tweede gesprek geweest. Ik verwacht dat deze gesprekken de basis hebben gelegd voor rijke buurtagenda’s. Eigen agenda’s van onze buurtbewoners, waarmee zij samen gaan bouwen aan de leefbaarheid van hun buurt.
In Sliedrecht bouwen gelukkig heel veel inwoners, verenigingen en andere organisaties aan de leefbaarheid van ons dorp. Ik heb daar grote waardering voor en het gemeentebestuur wil daar alle ruimte aan geven. Zij bouwen niet alleen voor zichzelf maar ook voor de ander. Het prentenboek zegt het heel mooi:
'Ik bouw jouw toekomst en jij die van mij'.
Er zijn nog nooit zoveel ‘dorpsgesprekken’ in Sliedrecht gevoerd als in het afgelopen jaar. Gesprekken over de nieuwbouwlocaties aan de Maaslaan en de Middeldiepstraat, over de nieuwe Brandweerkazerne, over een nieuw AZC, over de Noord-Zuidverbinding en over de verhuizing van sportaccommodaties en andere maatschappelijke voorzieningen. En dan ben ik nog niet eens uitputtend. Sliedrecht bouwt letterlijk en figuurlijk aan de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. En dat doen we samen.
'We bouwen een klok en nemen we de tijd'
We namen in 2024 de tijd. We vertraagden onze plannen. Vertraging om kwaliteit toe te voegen. Vorig jaar nodigde ik u uit om actief deel te nemen aan deze klankbordgroepen, inloopbijeenkomsten, participatieavonden en beeldvormende vergaderingen. Heel veel inwoners waren bereid om in gesprek te gaan over de toekomst van hun buurt, van hun vereniging en van onze gemeente. Er zijn door hen en onze medewerkers, bestuurders en raadsleden vele vele uren gestoken in de gesprekken met elkaar. Raadsvergaderingen werden nog nooit zo druk bezocht.
Ik ben van al die gesprekken en betrokkenheid diep onder de indruk. Gemakkelijk was het niet altijd. Zoveel mensen, zoveel wensen. Samen luisteren, leren en ontwerpen vraagt veel van iedereen. Dat was een proces van vallen en opstaan, geven en nemen. Goede participatie betekent niet dat we het allemaal eens hoeven te worden. Dat is een illusie. Maar wel dat je je gehoord voelt. Dat jij hebt kunnen bijdragen aan betere kwaliteit. Uiteindelijk blijft het een belangenafweging, waarbij compromissen gesloten moeten worden. En het algemeen belang nu eenmaal niet altijd samenvalt met jouw persoonlijke belang. Welk besluit er in de raad uiteindelijk ook valt, ik hoop dat velen van u na afloop kunnen constateren dat alle gesprekken en het debat in de raad hebben geleid tot betere plannen en een breder draagvlak.
'Ik bouw jouw toekomst en jij die van mij.'
We gaan er in 2025 ook mee door. Niet alleen omdat we zo de kwaliteit van onze plannen verbeteren, maar ook omdat ze bijdragen aan onze onderlinge verbondenheid. Blijf dit jaar met elkaar in gesprek over de toekomst van onze gemeente. In de kroeg, thuis op de bank, in de kantine, hier in Elektra en in de raadzaal. Wees nieuwsgierig naar elkaar. Naar elkaars verlangens en zorgen over de toekomst van Sliedrecht. Dan ontdekken we dat je misschien wel verschillend bent en verschillend denkt, maar dat je je wel verbonden voelt. Omdat we allemaal het goede voor hebben met Sliedrecht. Het Sliedrecht dat wij samen vormen en bouwen. Zo leren wij elkaar beter kennen, begrijpen en ook respecteren.
Respect is hard nodig. Ook voor je buurman met een andere achtergrond of mening, voor de ambtenaar die ons beleid uitvoert, voor onze hulpverleners die moeten optreden, voor het raadslid dat anders stemt dan jij graag zou zien en voor de wethouder die een grote verantwoordelijkheid draagt.
Dat respect is helaas soms ver te zoeken. Vooral op Facebook of in reactie op online nieuwsberichten voelen sommige Sliedrechters zich vrij om hun gal te spuwen. Als burgemeester accepteer ik het niet dat wij elkaar, op straat of online, voor alles en nog wat uitmaken of zelfs intimideren en bedreigen. Dat moeten we niet gewoon gaan vinden. Dat zal ik blijven corrigeren en inwoners persoonlijk op aanspreken.
En waar nodig zal ik ook niet schromen aangifte te doen. Ik hoop dat u allen, met mij in dit nieuwe jaar deze norm zal stellen. Als burgemeester kan ik niet alleen de drager van onze waarden en normen zijn. Spreek elkaar aan, kijk in de spiegel en zeg als het nodig is “het spijt me”.
'We bouwen een toren om het heelal te bekijken, en andere werelden om ons heen.'
Wij kijken om ons heen. Samen gaan bouwen aan de toekomst van Sliedrecht, betekent ook samen met onze buurgemeenten gaan bouwen. Zonder samenwerking in de Drechtsteden zou Sliedrecht niet als zelfstandige gemeente kunnen bestaan. Samenwerken levert ons veel op. Sliedrecht heeft de regio ook veel te bieden. Ons Bonkelaarhuis is een voorbeeld voor de regio en voor het land. Door goed samen te werken en dicht bij onze inwoners te staan, helpen zij onze inwoners mee te doen.
‘We bouwen een tunnel naar ergens. We bouwen een weg naar de maan.’
Onze ondernemers zijn in Smart Delta Drechtsteden, in Nederland en wereldwijd toonaangevend op het gebied van de waterbouw. Zij kijken verder dan de grenzen van Sliedrecht. Zij ontdekken nieuwe werelden en nieuwe mogelijkheden. In 2025 investeren onze Sliedrechtse ondernemers met behulp van de Regio Deal Drechtsteden – Gorinchem in de productie van waterstof en een verduurzaming van de scheepvaart. Zo bouwen zij aan een duurzame toekomst. Begin 2024 mocht ik vol trots onze Koning daarover vertellen. Niet voor niets heeft Sliedrecht een relatief groot aantal hofleveranciers en Koninklijke bedrijven. Zij zullen zich begin juli tijdens het Baggerfestival uitgebreid presenteren. Op verzoek van de regeringsleiders van de NAVO een weekje later. Ik zie zeer uit naar dit feest!
Het bouwen van een tunnel, weg of brug. Dat deden de Liniecrossers 80 jaar geleden figuurlijk. Onze Liniecrossers bouwden vanuit Sliedrecht over de Merwede en de Biesbosch een brug. Van bezet naar bevrijd gebied. Van oorlog naar vrede. Dankzij de moed en het offer van zovelen vieren wij dit jaar dat wij 80 jaar in vrijheid mogen leven. Ik zie uit naar de vele momenten van herdenken en vieren. Het Historisch Platform, het comité 4 en 5 mei en andere organisaties bereiden een scala aan activiteiten voor. Belangrijk daarbinnen is het delen van persoonlijke verhalen. De verhalen van ooggetuigen en nabestaanden. Op Kerstavond plaatsten wij met een aantal van hen lichtjes bij de oorlogsgraven. Hun persoonlijke verhalen maakten op mij een onvergetelijke indruk. Zij inspireren mij en hopelijk ook u, om in Sliedrecht en daarbuiten bruggen te blijven bouwen.
‘We bouwen een plek om te schuilen als de moed is verloren, waar we alles bewaren wat ons dierbaar is.’
Wij leven in vrijheid. Maar elders in de wereld nemen de oorlogen en conflicten alleen maar toe. Steeds meer mensen zijn daarvan het slachtoffer en slaan op de vlucht. Ik ben dankbaar dat wij vluchtelingen een plek kunnen bieden om in te schuilen. In het Gemeentekantoor, op het Stationspark en straks in het AZC. Ik was bij de Kerstbijeenkomst voor onze Oekraïense vluchtelingen. Daar hoorde ik indrukwekkende verhalen. Over echtgenoten en zonen die vechten aan het front. Over ouders die nu in bezet gebied wonen. Over familieleden die zij in deze verschrikkelijke oorlog hebben verloren. Hier kunnen ze schuilen, daarvoor zijn ze ons oprecht dankbaar.
‘We bouwen een boot die niet kapot is te krijgen. Die niet zal zinken of in stukken breekt.’
De oorlog komt voor ons allen steeds dichterbij. Nog sterker, zoals de minister van Defensie recent zei: “Er is in ons land geen oorlog, maar ook geen vrede”. We worden dagelijks digitaal aangevallen, er worden kabels losgetrokken en nepnieuws verspreid. Overheden en bedrijven moeten zich hiertegen wapenen. Online en fysiek. Dat levert onze regionale maritieme maakindustrie mooie opdrachten op. We bouwen boten die niet kapot zijn te krijgen. Het zijn roerige tijden. De dreigingen stapelen zich op. Niet alleen militair. Ook de gevolgen van de klimaatverandering worden voelbaar. Dat vraagt niet alleen dat we militair paraat staan maar ook dat we maatschappelijk weerbaar zijn. Wie van u heeft al een noodpakket aangeschaft? Zijn wij samen in Sliedrecht voorbereid op een oorlog of andere grote crisis, zoals een overstroming. Mijn vader was vroeger bij de BB, de Bescherming Bevolking. Ik denk dat we serieus na moeten denken over het herinvoeren daarvan. Een taak die goed aansluit op die van onze vrijwillige brandweer binnen onze Veiligheidsregio. Een inwoner vroeg mij pas of wij nog schuilkelders hebben. Ik moest het antwoord schuldig blijven. Sliedrecht is nog niet weerbaar. Ik denk dat het goed is om in de komende tijd over onze weerbaarheid het gesprek te voeren. In het besef dat we elkaar alleen maar meer nodig gaan hebben.
'Ik bouw jouw toekomst en jij die van mij.'
Dat vraagt ook keuzes maken. Alle gesprekken in Sliedrecht kristalliseren zich uit in onze gemeenteraad. Dit jaar zal de raad moeten besluiten over de verschillende bouwprojecten, de huisvesting van onze scholen, een woonzorgvisie, het nieuwe bedrijventerrein Stationspark III en helaas ook over een bezuinigingspakket als gevolg van rijksbeleid. Ingrijpende besluiten over de toekomst van onze gemeente. De gemeenteraad hakt de knopen door, maakt keuzes voor later. Zij streven naar consensus. Dat lukt helaas niet altijd. Maar de kern van onze democratische rechtsstaat is dat we die keuzes respecteren en dat de meerderheid ook altijd rekening houdt met de minderheid.
Niet alleen vrede maar ook onze democratie is niet vanzelfsprekend. Onze democratie is kwetsbaar en is ons dierbaar. En vraagt dus onderhoud. Ik ben daarom dankbaar voor alle politici in Sliedrecht die hun verantwoordelijkheid willen nemen voor het bestuur van onze mooie gemeente. Gemakkelijk is het niet altijd. Zeker niet in roerige tijden en bij moeilijke besluiten. Mooi en dankbaar werk is het wel. Ondanks politieke meningsverschillen is de sfeer goed. Dat vind ik belangrijk. Zonder politici die hun verantwoordelijkheid willen nemen is er geen lokale democratie en kunnen we niet samen bouwen aan onze toekomst. Ik hoop daarom, dat dit jaar veel inwoners voor het eerst of opnieuw willen overwegen om zich kandidaat te stellen voor de gemeenteraad. Daarvoor starten we ook een cursus Politiek Actief. Schrijf je in en doe mee! Zo kunnen we samen bouwen aan het huis van onze democratie, een huis om in thuis te komen.
Dames en heren. Wat een mooi vooruitzicht. Bouwen aan de toekomst van Sliedrecht, bouwen aan een weerbare en leefbare samenleving voor onze kinderen en kleinkinderen, bouwen aan een huis om in thuis te komen. Dat kunnen gemeentebestuurders niet alleen. Daarvoor hebben wij ook u nodig. U en uw gezin, uw straat, uw bedrijf, uw vereniging, uw kerk of moskee.
Laten we dit nieuwe jaar 'Samen gaan bouwen. Ik bouw jouw toekomst en jij die van mij.'