Kinderraad

Kinderen en jongeren hebben een eigen verfrissende blik op zaken. Het is belangrijk om met kinderen te praten over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn. Via de kinderraad kunnen leerlingen van de bovenbouw van de basisschool (10 tot 12-jarigen) kennismaken met politiek.

De kinderraad leert kinderen hoe een democratie werkt, hoe de gemeenteraad functioneert en hoe zij als (jonge) inwoners invloed kunnen uitoefenen op het gemeentebestuur. De gemeente Sliedrecht heeft daarom vanaf december 2016 een kinderraad.

Wie

Iedere basisschool in Sliedrecht is gevraagd twee leden af te vaardigen voor de kinderraad en iedere school heeft daarop een eigen manier invulling aan gegeven. De kinderraad bestaat uit 16 kinderen van 8 verschillende basisscholen uit groep 7 en 8. Iedere deelnemende school vormt een fractie. De kinderraad bestaat schooljaar 2018/2019 uit:

 • Fenna Middelkoop en Julia van der Leur (Roald Dahl),
 • Feryal Boudra  en Roumaissa Ameziane  (De Wilgen),
 • Jesse Mourik en Jacob Goedhart (Anne de Vries),
 • Dana de Groot en Tamar Molenaar (Henri Dunant),
 • Evelien Hartkoren en Sharujan Ratnam (PWA Valkweg),
 • Ryan de Bruin en (PWA Waalslaan),
 • Aron Karens en Arnt van Tuijl (Calvijn),
 • Dries ten Have en Nova Redelijkheid(Oranje Nassau).

Kinderraad

Wat: Opdracht van College

De kinderraad heeft van het college van B&W op woensdagmiddag 31 oktober 2018 de opdracht gekregen ‘Bedenk een plan om kinderen in Sliedrecht op een leuke manier in contact te brengen met cultuur’. Hiermee gaat de kinderraad de komende vijf maanden o.l.v. de jongerenwerkers van SOJS aan de gang. Op woensdag 20 maart 2019  wordt besloten welk plan uitgevoerd gaat worden.

De kinderraad wordt tijdens de vergaderingen bijgestaan door buddies. De buddies voor dit jaar zijn de raadsleden Mark Verheul, Hetty Advokaat, Frank Dunsbergen, Gerrit Venis en burgerraadslid Joanne Ligthart.

Hoe

De kinderraad is op 31 oktober 2018 geïnstalleerd. De kinderraad vergadert op dezelfde wijze als de echte gemeenteraad volgens de BOB-structuur (Beeldvormend/Oordeelsvormend/Besluitvormend). De burgemeester is voorzitter van de kinderraad.

Wanneer

De vergaderingen vinden plaats in de raadzaal van het raadhuis aan het Dr. Langeveldplein 30 op woensdagmiddagen van 14.00 tot 16.00 uur. Voor dit schooljaar zijn de volgende vergaderdata vastgesteld:

 • Installatieraad & Beeldvormende vergadering   - 31 oktober 2018
 • Oordeelsvormende vergadering     - 16 januari 2019
 • Besluitvormende  vergadering     - 20 maart 2019

Samenwerking met de scholen

De jongerenwerkers van SOJS geven aan het begin van het schooljaar een les over democratie. In aansluiting hierop zijn er op de scholen verkiezingen gehouden en heeft iedere school twee leden voor de kinderraad (1x gr. 7 en 1x gr.8) geleverd.