Blijverslening

Met de Blijverslening kunt u als huiseigenaar uw woning geschikt maken voor de toekomst. Zodat u er kunt blijven wonen als u ouder wordt en bijvoorbeeld niet meer goed kunt lopen. Levensloopbestendig noemen we dat.

We willen graag dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Maar als u ouder wordt, heeft u kans op gebreken. Soms kunt u dan toch in uw woning blijven wonen. Bijvoorbeeld door extra zorg of door uw woning aan te passen. Met de Blijverslening leent u geld tegen gunstige voorwaarden. Zo kunt u aanpassing van uw woning makkelijker betalen.

Levensloopbestendig

Een levensloopbestendige woning heeft meestal geen of lage drempels. De trap heeft leuningen en is geschikt voor een traplift. De badkamer heeft een veilige (inloop)douche en een tweede toilet. En moet uw woning geschikt zijn voor een rolstoel? Dan zijn deuren net iets breder. Soms is een automatische deuropener handig. Heeft u voldoende ruimte? Dan kunt u beneden een slaapkamer en een badkamer laten maken.

Het kan verstandig zijn om vooraf een Woonkeur Advies aan te vragen bij SKW-certificatie. Dit is niet verplicht. De kosten hiervan kunt u ook uit de Blijverslening betalen.

Voorwaarden Blijverslening

In de Verordening Blijverslening Sliedrecht 2016 leest u aan welke voorwaarden u moet voldoen voor de Blijverslening. De belangrijkste voorwaarden zijn:

 • Uw woning is gebouwd voor 1 januari 2016.
 • U bent de eigenaar en bewoner.
 • Voor een consumptieve Blijverslening geldt: u mag niet ouder zijn dan 75 jaar. En u kunt een bedrag lenen tussen € 2.500 en € 10.000 met een looptijd van 10 jaar.
 • Voor een hypothecaire Blijverslening geldt geen leeftijdsgrens. U kunt bedrag lenen tussen € 2.500 en € 30.000. De looptijd is 10 jaar voor een bedrag tot € 10.000. En 20 jaar voor een bedrag tot € 30.000.
 • De Blijverslening heeft een aantrekkelijke rente. Het rentepercentage staat de hele looptijd vast.
 • Soms kunt u de rente over de Blijverslening aftrekken voor de belastingen.
 • U lost de lening maandelijks af.
 • U krijgt de lening via een bouwkrediet.
 • U mag altijd boetevrij aflossen met een bedrag van € 250 of meer.

De gemeente kan tot een bepaald bedrag Blijversleningen afsluiten bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Is dat bedrag bereikt dan krijgt u geen Blijverslening.

Blijverslening aanvragen

 1. Vul het Aanvraagformulier Blijverslening (pdf, 36 kB) in. Stuur alle offertes mee voor de aanpassingen van uw woning. Het ingevulde aanvraagformulier stuurt u naar Gemeente Sliedrecht, team RO&E, t.a.v. Dick Passchier, Postbus 16, 3360 AA Sliedrecht.
 2. De gemeente toetst de aanvraag aan de verordening.
 3. Als wij uw aanvraag goedkeuren, krijgt u een toewijzingsbrief met een formulier. Hiermee kunt u de lening aanvragen bij SVn. In de brief staat welk bedrag u maximaal kunt lenen. En of u in aanmerking komt voor een consumptieve of hypothecaire lening.
 4. SVn doet een financiële toets en bepaalt of u de lening krijgt.
 5. U krijgt het geld dan via een bouwkrediet. U betaalt elke maand rente en aflossing. U kunt de werkzaamheden (laten) uitvoeren. De originele nota’s dient u in bij gemeente. Na controle laten we SVn de nota betalen. Als de laatste nota is betaald, sluit SVn het bouwkrediet.

Meer weten?

Heeft u vragen over het aanvraagproces of de lening? Neem dan contact op met SVn. [link naar www.svn.nl] Heeft u vragen over de voorwaarden? Bel dan 14 0184 of mail naar gemeente@sliedrecht.nl.