Tweede editie van de Regionale Techniekspelen op 18 maart 2020

Vorig jaar vonden op woensdag 20 maart de allereerste Regionale Techniekspelen plaats bij Veth Propulsion in Papendrecht. Onder toeziend oog van een jury streden totaal veertien basisscholen uit de Alblasserwaard om de snelste, inventiefste en origineelste boot. Als winnaar kwam de Groen van Prinstererschool uit Oud-Alblas uit de bus. Dit jaar zullen de Regionale Techniekspelen worden gehouden op woensdag 18 maart 2020 op een locatie die u heel snel van ons zult horen.

Logo Regionale TechniekspelenDe Regionale Techniekspelen zijn een initiatief van CSG De Lage Waard, het Willem de Zwijger College en het Griendencollege om basisschoolleerlingen meer in aanraking te laten komen met techniek en techniekonderwijs.

Het initiatief wordt ondersteund door de gemeentes Molenwaard, Alblasserdam, Sliedrecht en Papendrecht.

Ook hebben een aantal bedrijven een bijdrage geleverd om de eerste Techniekspelen in 2019  tot een groot succes te maken zoals onder andere Van Wijngaarden Groothandel, Veth Propulsion, Vlot en Koninklijke BLN-Schuttevaer.

De eerste snelle boten

Regionale TechniekspelenVoorafgaand aan de 20e maart  2019 ontving iedere deelnemende basisschool in oktober 2018 een leskist met gereedschap met de opdracht om een ‘snelle boot’ te bouwen.

De maanden daarop volgend werd op de deelnemende basisscholen in groep 7 en 8 hard gewerkt aan het ontwerp en de uitvoering van de boot. Dat leverde per school soms wel vijf teams met een boot op. Bij elkaar zijn er in die periode ruim 75 boten gemaakt. Een enorme inzet van de scholen. Van al die 75 boten deden er uiteindelijk 14 mee aan de wedstrijd.

De leerlingen van de basisscholen presenteerden hun boot door middel van prachtige presentaties met uitleg over het ontwerp, de keuze voor de aandrijving en natuurlijk het proces. “We hebben veel ruzie gehad”, zei één van de leerlingen met een glimlach, “maar we hebben wel een mooi resultaat.” Een overzicht van alle presentaties en boten leverde op dat duurzaamheid, snelheid en creativiteit hand in hand zijn gegaan bij het ontwerpen van de boten.

De boten moesten op eigen kracht door een goot van vier meter varen. Eén kon er vanzelfsprekend maar de snelste zijn. De Groen van Prinstererschool uit Oud-Alblas sleepte de eerste prijs in de wacht met een tijd van 8,46 seconden. Op de voet gevolgd door School met de Bijbel De Schakel uit Nieuw-Lekkerland (9,45 seconden) en de christelijke basisschool Oranje Nassau uit Sliedrecht (9,53 seconden). De prijs voort de meest creatieve boot ging naar de Johannes Calvijnschool uit Sliedrecht.

Deelnemers Regionale Techniekspelen